Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό (18/11/2019)
Στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον προϋπολογισμό που πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα ο Στέλιος Λάμπρου ανέφερε:
«Φυσικά ο δήμος βρίσκεται κάτω από τη γενικότερη ομπρέλα της οικονομικής πολιτικής του κράτους. Ούτε αυτός από μόνος του μπορεί να λύσει τα προβλήματα, μπορεί όμως να δώσει ανάσες και να κοντράρει αυτή την αντιλαϊκή, όπως τη λέμε εμείς, πολιτική. Τι έχουμε εδώ τώρα: Έχουμε ένα προϋπολογισμό του 2020, τον κρατικό προϋπολογισμό που τα 93% των φορολογικών βαρών τα σηκώνουν οι μικροί και οι μεσαίοι. Έχουμε επίσης ένα μεσοπρόθεσμο που έχει ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση μέχρι το 2022 που προβλέπει ότι η κρατική χρηματοδότηση για τους δήμους έχει ταβάνι, δηλαδή 2.700 και δεν πάει παραπάνω, ενώ τα έσοδα του κράτους από τη φορολογία αυξάνονται και δεν μεταβιβάζονται και τα αντίστοιχα ποσοστά που πρέπει στους δήμους και τις περιφέρειες. Αυτό εκφράζεται και στον προϋπολογισμό του Δήμου που φέρατε. Υπηρετείται αυτή η πολιτική. Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) είναι καθηλωμένοι, η κρατική χρηματοδότηση δηλαδή για τα λειτουργικά. Πέρσι ήταν 72.163.000, φέτος είναι 72.170.000. Δηλαδή 7.000 παραπάνω. Ούτε τη μισθοδοσία στην πραγματικότητα δεν καλύπτει αυτή η κρατική χρηματοδότηση. Κι αν συμπληρώσουμε εδώ και ορισμένα άλλα ποσά, όπως τα 3,5 εκ. ευρώ που δίνονται για τις σχολικές επιτροπές, άλλες επιχορηγήσεις περίπου 8 εκ. ευρώ, το ΕΣΠΑ και το ΠΕΠ, δηλαδή το πρόγραμμα της Περιφέρειας, συνολικά οι κρατικές χρηματοδοτήσεις πάσης φύσεως είναι 103 εκ. ευρώ. Ξέρετε πόσα μαζεύει ο δήμος από τον κόσμο; 194 εκ. ευρώ, δηλαδή τα 2/3 των εσόδων του προϋπολογισμού του δήμου είναι από τη φορολογία. Κι αν αφαιρέσεις ένα μικρό τμήμα που είναι στο μεγάλο κεφάλαιο, να το πούμε έτσι, τα υπόλοιπα τα πληρώνει ο κοσμάκης.
Θέλω να σας πω δύο παραδείγματα. Τα τέλη παρεπιδημούντων που είναι το 0,5% που πληρώνουν οι μεγαλοξενοδόχοι από τα έσοδά τους για τη διαμονή, όχι από τις καφετέριες και τα υπόλοιπα. Λοιπόν, φέτος είναι 1.487.000. Από αυτό προκύπτει ότι οι μεγαλοξενοδόχοι είχαν 297.000.000 έσοδα σε μια Αθήνα που σφύζει από τουρισμό, που οι διανυκτερεύσεις έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος, και άρα ό,τι δηλώνουν πληρώνουν. Δεν έχουν προσανατολιστεί οι υπηρεσίες του δήμου όλα αυτά τα χρόνια να κυνηγήσουν τα «μεγάλα ψάρια» και όχι τους μικρούς.
Επίσης υπάρχουν ζητήματα καθήλωσης των εξόδων, δηλαδή των χρηματοδοτήσεων για κοινωνικούς σκοπούς. Π.χ. η επιχορήγηση στο ΔΒΑ πριν πέντε χρόνια ήταν 35 εκ. ευρώ και σήμερα είμαστε στα 24,5 εκ. ευρώ. Έχουν κλείσει 15 βρεφονηπιακοί σταθμοί, χωρίς να προβλέπεται το άνοιγμα κανενός νέου βρεφονηπιακού σταθμού. Άλλο θέμα: Επιχορήγηση ιδρύματος αστέγων 3 πέρσι, 3 φέτος. Έχει μειωθεί το πρόβλημα της αστεγιας στην Αθήνα; Δεν εξακολουθούν να υπάρχουν οι ανάγκες;
Επίσης έχει επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του δήμου από νομοθετικές πράξεις που του αφαιρούν έσοδα. Αν δείτε, υπάρχει για το πάρκο Τρίτση που είναι στο Ίλιον το ποσό των 125.000 ευρώ, γιατί ο ενιαίος φορέας που φτιάχθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν του έδωσε χρηματοδότηση απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τον μοίρασε στους δήμους της Αττικής γιατί ήταν ένα υπερτοπικό πάρκο. Υπάρχουν κι άλλα τέτοια ζητήματα. Υπάρχουν περίπου 500.000 ευρώ που δίνονται για άλλους σκοπούς εκτός του δήμου της Αθήνας.
Αυτά λοιπόν μας λένε ότι και ο φετινός προϋπολογισμός του δήμου διατηρεί μια υπάρχουσα κατάσταση. Δηλαδή, αντί να υπάρξει μια ανάσα, μια βελτίωση για τα λαϊκά στρώματα με μείωση των δημοτικών τελών που το προτείναμε και στη συζήτηση για τα δημοτικά τέλη και αύξηση των δημοτικών τελών στις μεγάλες επιχειρήσεις, όπως είναι τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, οι εμπορικές αλυσίδες κλπ για να πάρει αυτά τα λεφτά που θα υπολείπονταν από τα τέλη στη λαϊκή κατοικία και τους μικρούς επαγγελματίες. Την ίδια στιγμή που το κράτος φορολογεί τους μετόχους από το 10% που πήγε με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από το 15% που ήταν, με 5% τώρα με τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ. Συμβολικός φόρος, σχεδόν μηδενικός στις εταιρείες ακινήτων, τη στιγμή που έχουν αγοράσει τη μισή Αθήνα και γίνεται πάρτι. Κι όμως αυτοί είναι σχεδόν αφορολόγητοι, χώρια το AirBnB και τη φοροδιαφυγή που γίνεται εκεί κλπ.
Όλα αυτά τα ζητήματα, λοιπόν, έχουν να κάνουν με μια συγκεκριμένη ταξική πολιτική που υλοποιεί και η κυβέρνηση, και η Περιφέρεια και οι δημοτικές αρχές, τωρινή και προηγούμενες, γιατί ακριβώς υπάρχει ένα ζήτημα: Τα μνημόνια, τα μεσοπρόθεσμα και οι μεταμνημονιακές δεσμεύσεις. Σε αυτές όλοι είναι πιστοί, κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές και φυσικά με αυτή την τακτική δεν πρόκειται να υπάρξει ανάσα για το λαό και τα κατώτερα στρώματα. Εμείς είμαστε σε διαφορετική ρότα από όλη αυτή την εξέλιξη. Το αποδεικνύουμε και στους δήμους που είχαμε και έχουμε τη διοίκηση όλα αυτά τα χρόνια και αυτή τη ρότα θα συνεχίσουμε και στο μέλλον».