Επίσκεψη του Νίκου Σοφιανού στο Εθνικό Θέατρο

2019-03-18

Με εργαζόμενους του Εθνικού Θεάτρου συζήτησε εφ' όλης της ύλης, ενόψει των εκλογών, σήμερα Δευτέρα 18 Μάρτη, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Κατά τη διάρκεια περιοδείας του, μαζί με την ηθοποιό Τζένη Κόλλια, υποψήφια δημοτική σύμβουλο Αθήνας και τη Λίλα Καφαντάρη, ηθοποιό και αντιπρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, κάλεσε τους εργαζόμενους να απορρίψουν τη λογική των μειωμένων απαιτήσεων, να μην μπουν στη λογική του «μικρότερου κακού» και των διλημμάτων που προσπαθούν να θέσουν οι άλλοι υποψήφιοι, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

Σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια, ο Δήμος της Αθήνας και το Εθνικό Θέατρο ήταν σαν «δυο ξένοι στην ίδια πόλη». Ανέδειξε ότι παρά το ότι το Εθνικό Θέατρο εποπτεύεται από το υπουργείο Πολιτισμού και όχι από το δήμο, λειτουργεί στην πόλη και θα έπρεπε να ήταν αυτονόητη η ύπαρξη μορφών συνεργασίας, ώστε να εισπράττει ο Αθηναίος ένα ποιοτικό αποτέλεσμα, που δεν θα επιβαρύνει την τσέπη του. «Είναι συνολικότερα μια πολιτική που ακολουθείται στον Πολιτισμό, που κατά τη γνώμη μας προάγει μια κοσμοπολίτικη αντίληψη, μιας Αθήνας "βιτρίνα" για το τουριστικό προϊόν. Και μια σειρά δρώμενα, όπως η "Documenta" ή "η Αθήνα - παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου", στην πραγματικότητα δεν έχουν σχέση με αυτά που έχουν ανάγκη οι Αθηναίοι εργαζόμενοι, ντόπιοι και μετανάστες εργαζόμενοι», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που θεωρεί ότι οι δήμοι είναι επιχειρήσεις και πρέπει να εισπράττουν, να έχουν πλεονάσματα. Μιας πολιτικής που θεωρεί ότι οι δήμοι πρέπει να δίνουν υπηρεσίες ανταποδοτικά, δηλαδή εισπράττοντας από τον δημότη, είτε για τον Πολιτισμό, είτε για τον Αθλητισμό, είτε για τους παιδικούς σταθμούς... Με την ίδια λογική, ο Δήμος Αθήνας «συμπράττει με επιχειρήσεις, ειδικά με τις ΜΚΟ, που κυριολεκτικά λυμαίνονται υπηρεσίες, λειτουργίες και δομές της πόλης και στο χώρο του Πολιτισμού. Πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν με τους νόμους της αγοράς και με βάση την είσπραξη προγραμμάτων και ποσών. Ειδικά στο Δήμο της Αθήνας, πέρασαν πάρα πολλά τέτοια προγράμματα μέσω ΜΚΟ, σκορπίστηκαν εκατομμύρια, χωρίς να αφήσουν κάποια υποδομή στην πόλη, χωρίς να αφήσουν δομές ή λειτουργίες που να τις βλέπει ο εργαζόμενος στην καθημερινότητά του», ανέφερε. Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, «στην Αθήνα έχουμε ένα μεγάλο αριθμό μικρών σκηνών, μουσικών, θεατρικών, εικαστικών, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν είτε απαξιωτικά, είτε με αδιαφορία από τη διοίκηση του δήμου».

Οι εργαζόμενοι μετέφεραν στον υποψήφιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην περιοχή που εργάζονται: Από την αυξημένη εγκληματικότητα, που συνδέεται με τη διακίνηση ναρκωτικών και τις πιάτσες στο κέντρο, μέχρι τα κάθε είδους χαράτσια που πληρώνουν, ακόμα και για την ελεγχόμενη στάθμευση. Ο Ν. Σοφιανός σημείωσε ότι η άγρια φορομπηξία αποτελεί πολιτική επιλογή της δημοτικής αρχής, όπως και των υποψήφιων που διεκδικούν το δήμο, αφού όλοι τους αναγνωρίζουν τις «μνημονιακές υποχρεώσεις», να είναι δηλαδή οι δήμοι «πλεονασματικοί», όπως οι επιχειρήσεις, κάτι που σημαίνει φόρτωμα περισσότερων βαρών στους εργαζόμενους. Όπως είπε, από αυτή την πολιτική απορρέει η γενικευμένη ανταποδοτικότητα, να πληρώνει η λαϊκή οικογένεια για τα πάντα. Γι' αυτό και ένα σημαντικό κομμάτι του προϋπολογισμού εσόδων του δήμου προβλέπεται να προέλθει από τις κλήσεις για την ελεγχόμενη στάθμευση, κλπ. Ειδικά για το πρόβλημα των ναρκωτικών, ανέδειξε τη συμφωνία που έχουν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ γύρω από τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης, που νομιμοποιούν τη χρήση των ναρκωτικών και τη διακίνηση, διαλύοντας ουσιαστικά την όποια πολιτική πρόληψης