Νίκος Σοφιανός: "Για το έγκλημα διαρκείας των πυρκαγιών υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν από τον λαό"
Παρέμβαση του Νίκου Σοφιανού στον τ/σ "OPEN" την εκπομπή "Ώρα Ελλάδος"
Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν από το λαό, για το έγκλημα διαρκείας που συνεχίζεται και από τη σημερινή και από τη χθεσινή κυβέρνηση με την απουσία της πρόληψης για τις πυρκαγιές σε βάρος του δασικού πλούτου και των κατοίκων. Αυτό επισήμανε ο Νίκος Σοφιανός μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ & δημοτικού συμβούλου Αθήνας στο «Open» το πρωί της Τετάρτης 11 Αυγούστου. Η εγκατάλειψη και η υποχρημαδότηση των δασών είναι ένα έγκλημα που συνεχίζεται από όλες τις κυβερνήσεις σημείωσε και αναφέρθηκε στις θριαμβολογίες του πρωθυπουργού στις 24 Μάη, όταν δήλωνε πως ο μηχανισμός είναι έτοιμος και την ίδια ώρα, έδινε μόλις 1.7 εκατομμύρια για τη δασοπροστασία, αντί των 17 εκατομμυρίων που είχαν ζητηθεί. Υπενθύμισε πως και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια είχε δώσει ανάλογο ποσό.
Ο Ν. Σοφιανός τόνισε ότι ο κόσμος πρέπει να οργανωθεί, να πιέσει και να διεκδικήσει την πλήρη αποζημίωση στο 100% των καταστροφών και να είναι σε επαγρύπνηση για την προστασία του δασικού πλούτου και το επόμενο διάστημα.
Όσον αφορά τα μέτρα της κυβέρνησης σημείωσε πως η μέχρι τώρα πρακτική, μόνο εμπιστοσύνη δεν εμπνέει.
Υπενθύμισε πως οι πλημμυροπαθείς στην Καρδίτσα, ένα χρόνο μετά τις καταστροφές, έλαβαν το 70% των αποζημιώσεων που είχαν ανακοινωθεί ενώ οι σεισμοπαθείς της Λάρισας ακόμα περιμένουν τα 600 ευρώ, το λεγόμενο βοήθημα των πρώτων ημερών!
Εξέφρασε την ανησυχία του ΚΚΕ για τις ανακοινώσεις και της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ για τις αναδασώσεις, στις οποίες θα συμμετέχουν ανάδοχοι και ιδιώτες, οι οποίοι "δεν θα το κάνουν για τη ψυχή της μάνας τους" αλλά για να προωθήσουν τα δικά τους "επενδυτικά" σχέδια σε διάφορους τομείς.
Τέλος, αναφέρθηκε και στο περιβόητο πόρισμα Γκολντάμερ, το οποίο πλασσάρεται ως λύση των προβλημάτων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, προβλέπει όμως - και αυτό δεν αναφέρεται από κανέναν - διατήρηση της εποχικότητας ως σχέσης εργασίας για τη δασοπυρόσβεση, μεγαλύτερη εμπλοκή και επέκταση των δημοτικών εθελοντικών οργανώσεων στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών, καθώς και των Ενόπλων Δυνάμεων, κατάργηση του σταθερού χρόνου εργασίας με την εφαρμογή ελαστικού ωραρίου για το υπάρχον προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος.