Προϋπολογισμός & Τεχνικό Πρόγραμμα Δήμου Αθηναίων 2021: Για άλλη μια φορά, ο λογαριασμός πηγαίνει στα λαϊκά στρώματα

2020-11-18

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Νοέμβρη 2020, αποφασίστηκε ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων για το 2021.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2021

Καταψηφίζοντας τον Προϋπολογισμό και διατυπώνοντας την τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας, ο δημοτικός σύμβουλος Στέλιος Λάμπρου δήλωσε τα εξής:

«Στην αρχή κάθε θητείας κάθε Δημοτικής Αρχής ακούμε ότι την πρώτη χρονιά θα προσαρμοστεί στα υπάρχοντα δεδομένα και από την επόμενη χρονιά θα φανεί η πολιτική της μέσα από τον προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα.

Αν κάποιος μελετήσει τους προϋπολογισμούς των διοικήσεων Γ. Καμίνη και αυτούς της διοίκησης Κ. Μπακογιάννης, θα διαπιστώσει ότι βρίσκονται στην ίδια ρότα. Η αντιλαϊκή του κατεύθυνση δεν μπορεί να κρυφτεί, αφού ο προϋπολογισμός είναι καθρέφτης από που εισπράττονται τα χρήματα και που πηγαίνουν.

ΕΣΟΔΑ: Στο σύνολο των πραγματικών εσόδων του Δήμου Αθηναίων το 26,33% είναι κρατική χρηματοδότηση και το υπόλοιπο 73,67% προέρχεται από τους Δημότες και από τους διάφορους φόρους, τέλη, πρόστιμα, προσαυξήσεις κλπ.

Αναλυτικότερα:

  • Από το γενικό σύνολο των 406,71 εκατομμυρίων ευρώ, μαζί με το χρηματικό υπόλοιπο του 2020, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) και άλλες κρατικές επιχορηγήσεις προέρχονται 107,07 εκατομμύρια ευρώ, προβλέπονται Έσοδα από Ίδιους Πόρους 327,2 εκατομμύρια ευρώ και το χρηματικό υπόλοιπο ανέρχεται 79,5 εκατομμύρια ευρώ.
  • Το χρηματικό υπόλοιπο των 79,5 εκατομμυρίων έχει προέλθει επίσης από τα ματωμένα πλεονάσματα, από την άγρια φορολογία των δημοτών τα προηγούμενα χρόνια.
  • Τα έσοδα από το μεγάλο Κεφάλαιο στην Αθήνα εξακολουθούν να είναι μηδαμινά. Όπως αποδεικνύουν και τα σημερινά στοιχεία, τα μεγάλα ξενοδοχεία με το τέλος παρεπιδημούντων δίνουν πολύ λίγα χρήματα σε σχέση με τον προϋπολογισμό. Το ίδιο ισχύει και για τις μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες κλπ
  • Ο Κρατικός Προϋπολογισμός δεν καλύπτει ούτε τους μισθούς των εργαζομένων του Δήμου. Οι ΚΑΠ, που είναι 72,5 εκατομμύρια ευρώ, είναι μόλις το 50% της μισθοδοσίας των υπαλλήλων του Δήμου Αθηναίων που είναι 144 εκατομμύρια ευρώ. Είναι σκάνδαλο η Κυβέρνηση να μεταφέρει αρμοδιότητες στους Δήμους, να τους αναγκάζει να προσλάβουν προσωπικό χωρίς να μεταφέρει σε αυτούς αντίστοιχους πόρους. Ο Δήμος θα έπρεπε να διαμαρτύρεται και να εγκαλεί την Κυβέρνηση γι΄ αυτήν την κατάσταση.

ΕΞΟΔΑ: Για ακόμα μια χρονιά, ο Δήμος Αθηναίων σχεδιάζει να δαπανήσει ελάχιστα για τους πολλούς και πολλά για τους λίγους.

Αναλυτικότερα:

  • Δίνονται μεγάλα ποσά σε ιδιωτικές εταιρίες για να καλύψουν τις ανάγκες του Δήμου που θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Χαρακτηριστικά για τη συντήρηση πρασίνου προβλέπονται 10,7 εκατομμύρια ευρώ, για υπηρεσίες φύλαξης κοιμητηρίων προβλέπονται 2,7 εκατομμύρια ευρώ, για τον καθαρισμό επιφανειών δημοτικών κτιρίων 700 χιλιάδες ευρώ, για διάφορους συμβούλους τουλάχιστον 300 χιλιάδες ευρώ, κλπ.
  • Προβλέπονται ελάχιστα χρήματα για συλλόγους και ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία της Αθήνας, μόλις 10 χιλιάδες ευρώ. Για πρώτη φορά, έπειτα και από δική μας πίεση, για τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο προβλέπονται 250 χιλιάδες ευρώ. Για καλλιτεχνικές, αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες του Δήμου προβλέπονται μόλις 881 χιλιάδες ευρώ.
  • Επίσης, προβλέπονται επιστροφές χρημάτων από τις μηδαμινές χρηματοδοτήσεις που υπάρχουν. Βλέπουμε στα στοιχεία ότι θα υπάρχει επιστροφή 1,1 εκατομμυρίου ευρώ από τις Σχολικές Επιτροπές (270 χιλιάδες για προμήθεια πετρελαίου και 400 χιλιάδες για υλικά καθαριότητας). Ενώ υπάρχουν ανάγκες στα σχολεία, αυτά τα ποσά δεν εξαντλούνται και επιστρέφουν πάλι στο ταμείο του Δήμου.
  • Για τα δημοσυντήρητα Ιδρύματα, η επιχορήγηση του Δήμου Αθηναίων το 2021 για τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) είναι μειωμένη κατά 1,8 εκατομμύρια ευρώ, για το Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) είναι μειωμένη κατά 100 χιλιάδες ευρώ, ενώ για το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών προβλέπεται αυξημένη μόλις κατά 1,5 εκατομμύρια ευρώ.
  • Τα ποσά που προβλέπονται για απαλλοτριώσεις είναι σε εξευτελιστικά επίπεδα. Χάνονται κάθε χρόνο οικόπεδα χαρακτηρισμένα ως ελεύθεροι χώροι, δεσμευμένοι για να γίνουν σημαντικά έργα για τους δημότες της Αθήνας, επειδή περνά το χρονικό διάστημα στο οποίο ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να δώσει τα χρήματα για την απαλλοτρίωση.

Με αυτό το σκεπτικό, καταψηφίζουμε τον Προϋπολογισμό του Δήμου Αθηναίων επειδή είναι αντιλαϊκός και εις βάρος των συμφερόντων του λαού της Αθήνας».

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2021

Καταψηφίζοντας το Τεχνικό Πρόγραμμα και διατυπώνοντας την τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο δημοτικός σύμβουλος Χάρης Βουρδουμπάς δήλωσε τα εξής:

«Και το φετινό Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων για το 2021 απέχει από τις ανάγκες για άμεσα και επείγοντα έργα που αφορούν στις υποδομές του Δήμου που καλύπτουν τους εργαζομένους και τη νεολαία της πόλης.

Στην αντίστοιχη συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020, ο κ. Μπακογιάννης είχε ισχυριστεί ότι πέρυσι "ήταν το πρώτο βήμα για να αντιμετωπιστούν οι βασικές υποδομές και τα προβλήματα της καθημερινότητας, ενώ τα τεχνικά προγράμματα των επόμενων ετών θα υλοποιήσουν τα εμβληματικά έργα". Αυτό που είχαμε ισχυριστεί και τεκμηριώσει ως Λαϊκή Συσπείρωση στην περσινή συζήτηση, ήταν ότι τα επείγοντα προβλήματα σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζονταν με το Τεχνικό Πρόγραμμα που είχατε καταθέσει.

Ο ένας χρόνος που πέρασε, επιβεβαίωσε ότι επί της ουσίας δεν έχουν γίνει παρά απειροελάχιστα έργα σε σχέση με τις κρίσιμες υποδομές του Δήμου:

  • Τα σχολεία του Δήμου είναι σε άθλια κατάσταση και σε κάθε δημοτικό συμβούλιο σας δίνουμε παραδείγματα πολύ σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
  • Το δίκτυο των παιδικών χαρών συνεχίζει να συρρικνώνεται.
  • Οι ελεύθεροι χώροι, που ψάχνει ο κόσμος για να ξεσκάσει αυτές τις μέρες από την καραντίνα, εξακολουθούν να είναι οι γνωστοί ελάχιστοι.
  • Αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα δεν έγιναν, ούτε πάρθηκαν μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση των κτηρίων που έχει στην ευθύνη ο Δήμος.
  • Οι απαλλοτριώσεις που είχαν σχεδιαστεί πάγωσαν, οι περισσότερες από τις κατεδαφίσεις επικίνδυνων κτισμάτων παραμένουν στον αέρα.

Βλέποντας το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2021, μπορούμε να βγάλουμε δύο συμπεράσματα. Πρώτον, πάρα πολλά από τα έργα που πέρυσι η δημοτική Αρχή είχε εξαγγείλει ότι θα ξεκινήσουν, στην πραγματικότητα δεν ξεκίνησαν. Από τα συνολικά 76 έργα & μελέτες που εμφανίζονται σήμερα ως νέα στο Τεχνικό Πρόγραμμα, σχεδόν τα μισά ήταν και πέρσι «νέα» που απλά δεν έγιναν. Είναι έργα συνολικού ύψους πάνω από 7 εκατομμυρίων ευρώ για να απορροφηθούν το 2021. Δεύτερον, και του χρόνου που θα συζητάμε το επόμενο Τεχνικό Πρόγραμμα, του 2022, πάλι θα διαπιστώνουμε ότι τα επείγοντα προβλήματα δεν θα έχουν αντιμετωπιστεί. Και αυτό γιατί, κάποια κρίσιμα έργα, που δρομολογούνται, δεν έχουν προοπτική υλοποίησης το 2021, αλλά τα επόμενα χρόνια.

Αναφέρουμε ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα:

  • Τα έργα ύψους 33 εκατομμυρίων ευρώ για την συντήρηση και επισκευή δημοτικών κτηρίων και σχολείων που πέρυσι ανακοίνωσε ότι θα κάνει η δημοτική Αρχή, ξαναμπαίνουν και στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021. Από αυτά, θα απορροφηθούν μόνο 550 χιλιάδες ευρώ το 2020, ενώ για το 2021 προβλέπεται μόλις 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος προβλέπεται για το 2022 και το 2023, μαζί με τη μετάθεση της ελπίδας να αντιμετωπιστούν τότε τα σοβαρά προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων.
  • Το έργο 2,3 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση τριάντα βρεφονηπιακών σταθμών, που εξαγγέλθηκε πέρυσι, θα ολοκληρωθεί κατά το 1/3 το 2022. Δεν υπάρχει πουθενά πρόβλεψη για ανέγερση νέων κτηρίων Παιδικών Σταθμών το δίκτυο των οποίων έχει συρρικνωθεί.
  • Η μεταστέγαση του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου στο κτήριο της οδού Πρασσά, που αποφασίστηκε πέρυσι, σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή θα είχε ολοκληρωθεί το Σεπτέμβρη. Σήμερα, το Τεχνικό Πρόγραμμα αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει το 2021 και θα ολοκληρωθεί το 2023.
  • Έργα όπως η ανέγερση του 11ου Νηπιαγωγείου μπαίνουν κάθε χρόνο ως τίτλος στο Τεχνικό Πρόγραμμα, όμως και πάλι χωρίς να προβλέπεται χρηματοδότηση. Κανένα νέο σχολείο δεν προβλέπεται να χτιστεί, δεν υπάρχει ενημέρωση για κάποια συνεννόηση με την ΚΤΥΠ.
  • Η μελέτη για τη στατική επάρκεια κτηρίων, που ξεκινάει με τεράστια καθυστέρηση, θα ολοκληρωθεί μετά από 2 χρόνια, ελπίζοντας σε αυτό το διάστημα να είμαστε τυχεροί.
  • Με την ίδια λογική θα υλοποιηθούν και τα έργα για την οδοποιία και τους κοινόχρηστους χώρους που υπήρχαν και στο περσινό Τεχνικό Πρόγραμμα αλλά η υλοποίηση τους μετατίθεται για το 2022 και το 2023. Τέτοια είναι οι αποκατάσταση των πεζοδρομίων στις δημοτικές κοινότητες και στο Εμπορικό Κέντρο, οι αναβαθμίσεις του οδικού δικτύου των 7 κοινοτήτων. Από αυτά τα έργα ύψους 76 εκατομμυρίων ευρώ, το 2021 δεν προβλέπεται να υλοποιηθούν ούτε 3 εκατομμύρια, όλα προβλέπεται να ολοκληρωθούν το 2023, σε εκλογική χρονιά.
  • Ίδια εικόνα και για τις νέες αναπλάσεις πλατειών και για τις 2 νέες παιδικές χαρές, που είναι ελάχιστα σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες για ελεύθερους χώρους, αλλά και για παιδικές χαρές που πριν 15 χρόνια ήταν πάνω από 150 και τώρα λιγότερες από 60 είναι λειτουργικές.
  • Έχουμε θέσει κατά καιρούς διάφορα αιτήματα για πάρκα, έχουμε επισημάνει την ανάγκη να προχωρήσει το πρόγραμμα των απαλλοτριώσεων, όμως αυτά δεν μπαίνουν καθόλου στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων, ούτε σε έναν πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.
  • Είναι θετικό ότι προβλέπεται νέα Μελέτη, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, για το δίκτυο όμβριων υδάτων και για αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και αυτή προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2023. Επίσης, για τα αντιπλημμυρικά στη Ριζούπολη, ενώ προβλέπετε να ολοκληρωθεί η μελέτη το ερχόμενο έτος, δεν προβλέπεται και η άμεση έναρξη των έργων το 2021, κάτι που θα πρέπει να μας απαντήσει η δημοτική Αρχή.
  • Έχουμε καταγγείλει τις εργολαβίες στο Πράσινο και τη Διεύθυνση Ηλεκτρολογικού που η δημοτική Αρχή χρησιμοποιεί ως όχημα περαιτέρω ιδιωτικοποίησης, χωρίς να διεκδικεί μόνιμες προσλήψεις και χωρίς να μας τεκμηριώνει ποια είναι πιο οικονομική λύση για το Δήμο: οι εργολαβίες ή οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και η αγορά μηχανημάτων.

Για ακόμη μια χρονιά η δημοτική Αρχή κινείται στην ίδια λογική, να μη διεκδικεί πόρους από την Κυβέρνηση για έργα ζωτικής σημασίας για την πόλη, να μην ιεραρχεί τις επείγουσες λαϊκές ανάγκες, να χρησιμοποιεί το Τεχνικό Πρόγραμμα για να προχωράει η ιδιωτικοποίηση την ώρα που συρρικνώνονται το προσωπικό του Δήμου και οι υπηρεσίες που αυτός παρέχει. Υλοποιεί την κυβερνητική πολιτική γιατί συμφωνεί στη λογική των "αντοχών της οικονομίας". Οι αντοχές αυτές δεν υπάρχουν όταν μιλάμε για έργα σχετικά με την αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων και αναγκών, αλλά περισσεύουν όταν πρόκειται να χρηματοδοτηθούν μεγάλες επιχειρήσεις.

Με βάση τα παραπάνω, καταψηφίζουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021, γιατί θεωρούμε ότι απέχει από τις ανάγκες των πολλών που ζουν και εργάζονται σε αυτή την πόλη».