Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (11/9/2024) - "Πνίγηκε η Αθήνα με μια νεροποντή, και με Χ. Δούκα η ίδια πολιτική"

2024-09-11

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024 ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, έθεσε προ ημερήσιας διάταξης τα εξής θέματα:

«Η κατάσταση επαναλαμβάνεται: Σεπτέμβρη 2023 - Σεπτέμβρης 2024, οι ίδιες εικόνες! Με μία νεροποντή 1-2 ωρών η Αθηνά πνίγηκε για ακόμη μια φορά, αλλά στα χαρτιά το πρόβλημα είχε λυθεί είτε με την προσέγγιση του Δημάρχου Χ. Δούκα ότι θα καθαρίσει τα φρεάτια, ακόμα και αυτά που είναι αρμοδιότητας της Περιφέρειας, αλλά και με τις προσεγγίσεις του προηγούμενου Δημάρχου Κ. Μπακογιάννη ότι έγιναν σημειακές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του θέματος.

Η δημοτική Αρχή του ΠΑΣΟΚ έχει τεράστια ευθύνη γιατί δεν είναι σημερινή, έχει διοικήσει τον Δήμο εννέα χρόνια επί δημαρχίας Γ. Καμίνη, αλλά και ένα χρόνο τώρα με την θητεία του Χ. Δούκα. Και η Νέα Δημοκρατία έχει διοικήσει τον Δήμο για κάμποσες δεκαετίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση και στη διοίκηση της Περιφέρειας προηγούμενα χρόνια. Δεν είναι όμως κανονικότητα αυτό που έγινε στους Αμπελόκηπους, στην Κυψέλη, στα Πατήσια… Πόσο καιρό θα ακούμε να μην αντιμετωπίζεται ένα τόσο γνωστό πρόβλημα και να μην προβληματίζεται κάνεις;

Υπάρχουν ολόκληρες περιοχές και ολόκληροι δρόμοι χωρίς αγωγούς ομβρίων. Και οι αγωγοί ομβρίων που έχει η Αθήνα, στα σημεία που τους έχει, είναι από τη δεκαετία του '50 και του '60, με διατομές οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα φαινόμενα. Η λύση που προτείνει η δημοτική Αρχή είναι ακόμη ένας εργολάβος, όπως ακριβώς πρότεινε και ο κ. Κ. Μπακογιάννης στην προηγούμενη διοίκηση. Ποιά συγκεκριμένα μέτρα όμως θα ληφθούν;

Στον Βοτανικό, μέσα σε πέντε χρόνια θα υπάρχει πλήρης αγωγός ομβρίων και αποχέτευσης αξίας 36 εκατ. ευρώ! Στην υπόλοιπη Αθήνα όμως, στους Αμπελόκηπους, στην Κυψέλη, στα Πατήσια δεν θα υπάρχει, γιατί εκεί είναι οι προτεραιότητες της δημοτικής Αρχής να πάνε τα χρήματα. Και φυσικά, ακόμη κι αν οι εργολαβίες μπορούν να κάνουν μία δουλειά, χρειάζεται και προσωπικό για να ολοκληρωθεί αυτή η δουλειά, μιλώντας για τη στοιχειώδη πρόληψη που εξυπηρετούν τα αντιπλημμυρικά έργα.

Από αυτή τη σκοπιά, λοιπόν, εμείς λέμε ότι επειδή θα ξαναπνιγούμε, είναι ξεκάθαρο ότι η ευθύνη δεν είναι στο "μικροκλίμα". Την ευθύνη την έχει η πολιτική που συνεχίζει να υλοποιείται από την δημοτική Αρχή και δεν προτάσσει τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας που ζει στον Δήμο της Αθήνας.

Σήμερα ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά. Είδαμε και τη διαφήμιση του αρμόδιου Αντιδημάρχου για 127 παρεμβάσεις στα σχολεία, όμως τι πραγματικά ισχύει;

Εμείς προσπαθώντας να ανοίξουμε το θέμα και να βοηθήσουμε, είχαμε καταθέσει έναν πίνακα με κάποιες άκρως αναγκαίες παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν σε 88 σχολικά συγκροτήματα. Στην 5η δημοτική κοινότητα, από τα 24 σχολικά κτίρια που αναφέραμε με επείγοντα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα μόνο σε 3. Στην 7η δημοτική κοινότητα, από τα 18 σχολικά κτίρια που αναφέραμε αντιμετωπίστηκαν τρέχοντα προβλήματα μόνο σε 4. Στην 6η δημοτική κοινότητα, από τα 5 σχολικά κτίρια που αναφέραμε αντιμετωπίστηκαν προβλήματα μόνο σε 1. Για να μην πλατειάζουμε, καταθέτουμε αναλυτική λίστα και πίνακα με την σημερινή κατάσταση.

Αυτό που ζητούσαμε είναι η αναμόρφωση του τεχνικού προϋπολογισμού του Δήμου, με ανακατανομή πόρων και ενίσχυση κονδυλίων στην παραπάνω κατεύθυνση, από ίδιους πόρους ή άλλα προγράμματα. Αντίθετα, η διοίκηση του Δήμου εξασφάλισε 10 εκατ. ευρώ και τα διέθεσε για την απορρύπανση του Βοτανικού, όμως για τα σχολεία δεν βρήκε καμία χρηματοδότηση.

Τώρα ανακάλυψε και ο Πρωθυπουργός ότι έχουν πρόβλημα τα σχολικά συγκροτήματα στην Ελλάδα και διαθέτει 250 εκατ. ευρώ παραπάνω και μάλιστα πήρε και ιδέες από τον Δήμαρχο να απευθυνθεί σε χορηγούς και στην εταιρική κοινωνική ευθύνη για να μεγαλώσει αυτό το ποσό.

Είναι δεκάδες τα οικόπεδα στην Αθήνα που έχουν εδώ και χρόνια χαρακτηριστεί, έχουν παραμείνει άδεια οικόπεδα και κινδυνεύουν να χαθούν. Και φυσικά, δεν γίνεται ούτε λόγος για άμεσες ενέργειες για τη δημιουργία νέων σχολείων.

Στηρίζουμε το ψήφισμα που κατατέθηκε αναφορικά με τις συγχωνεύσεις των τμημάτων σε σχολεία της Αθήνας και συμφωνούμε να ληφθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Για το θέμα της επανεπιβολής της απαλλοτρίωσης του ακινήτου του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος της "Ελληνικής Εριουργίας", με το συγκεκριμένο θέμα να πηγαίνει και να έρχεται στην Δημοτική Επιτροπή δύο φορές μέχρι τώρα, η απόφαση που ελήφθη στην τελευταία Δημοτική Επιτροπή με την υπογραφή της αρμόδιας Αντιδημάρχου είναι για την οικοπεδοποίηση του συγκεκριμένου χώρου, δηλαδή να γίνει οικόπεδο οικοδομήσιμο. Είναι ένας πολύτιμος χώρος. Μιλάμε για 9,7 στρέμματα χαρακτηρισμένα για τη δημιουργία κοινόχρηστου χώρου πράσινου, πεζόδρομου και με χαρακτηρισμό του ακινήτου της ΚΤΥΠ ως σχολικού χώρου.

Η πρόταση μας, για την οποία έχουμε καταθέσει σχετικό ψήφισμα, είναι να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο την επανεπιβολή της απαλλοτρίωσης. Είναι η μόνη λύση αν θέλουμε να κρατήσουμε αυτά τα σχεδόν 10 στρέμματα. Οι ανάγκες πλέον έχουν πολλαπλασιαστεί και η περιοχή έχει πολύ μεγαλύτερες ανάγκες για κοινόχρηστους χώρους από το 1993 που αυτός ο χώρος είχε χαρακτηριστεί. Από αυτή την πλευρά θα επιμείνουμε να μπει το θέμα σε ψηφοφορία και να πάρει θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Τέλος, ένα σχόλιο για το θέμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Θα περιμέναμε μια απάντηση από τον Δήμαρχο και υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωση του Πρωθυπουργού ότι σε τρία κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας θα απαγορευτούν νέες άδειες. Μιλάμε για περιοχές που είναι πλέον κορεσμένες, και ουσιαστικά η κυβέρνηση σπρώχνει τη βραχυχρόνια μίσθωση στα υπόλοιπα τέσσερα διαμερίσματα της Αθήνας. Τα υπάρχοντα περίπου 20.000 διαμερίσματα σε καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τους όρους που λειτουργούσαν. Θα πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία ο Δήμος να διαμορφώσει Κανονιστική για τη βραχυχρόνια μίσθωση στην Αθήνα. Εμείς θα καταθέσουμε αναλυτική πρόταση και στο Δημοτικό Συμβούλιο και στη Βουλή για το θέμα.

Επίσης, θα πρέπει να διευκρινιστεί η δήλωση του Πρωθυπουργού ότι "το τέλος διαμονής θα κατατεθεί στις τοπικές κοινωνίες". Δηλαδή σε ποιους; Οι τοπικές κοινωνίες είναι οι Δήμοι και θα πρέπει να υπάρχουν έσοδα στους Δήμους, όχι μόνο από το τέλος παρεπιδημούντων το οποίο δεν εισπράττεται από τους Δήμους, αλλά και από το τέλος διαμονής.»