Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (13/01/2020)

2020-01-13

Νίκος Σοφιανός: «Υπερασπιζόμαστε τη δουλειά χειροτεχνών & ρακοσυλλεκτών στην Αθήνα»

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 13 Γενάρη 2020, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Δημοτικός Σύμβουλος, έθεσε στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση τα παρακάτω θέματα:

«Είναι ανάγκη να συζητήσουμε και εντός ημερήσιας διάταξης το θέμα των υποδομών των σχολείων, που θέτουμε σε κάθε συνεδρίαση με συγκεκριμένα παραδείγματα προβλημάτων που έχουν. Επαναφέρουμε την πρόταση να γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση για την κατάσταση των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αθήνα.

Δεύτερον, υπάρχει ανάγκη με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να δοθεί σήμερα νέα παράταση για τους χειροτέχνες. Είχατε δεσμευτεί ότι θα φέρνατε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, που λήγει η ισχύουσα παράταση. Πρέπει να δοθεί εκ νέου παράταση δυο μηνών ώστε να μπορούν η διαδικασία της χωροθέτησης και η διαδικασία της κατάθεσης των αδειών. Μιλάμε για την απασχόληση εκατοντάδων συμπολιτών μας. Χρειάζεται ο Δήμος να δείξει την ευαισθησία του.

Τρίτον, από τις 2 Δεκέμβρη είχαμε θέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο το αίτημα του σωματείου ρακοσυλλεκτών «η Πρόοδος» για να γίνει συζήτηση για το θέμα της λειτουργίας οργανωμένου παζαριού στην Αθήνα. Πιστεύουμε ότι με βάση τα προβλεπόμενα χρονικά όρια στην επόμενη συνεδρίαση πρέπει να έρθει το θέμα εντός ημερήσιας διάταξης. Πρέπει να τοποθετηθεί η δημοτική Αρχή σε σχέση με τις προτάσεις που κάνουν και τα σωματεία και οι άλλες παρατάξεις. Αφού πρώτα συζητήσουμε στην επόμενη συνεδρίαση για το παζάρι των ρακοσυλλεκτών, συμφωνούμε με τη δημιουργία μιας διαπαραταξιακής επιτροπής που να φέρει μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση για το παζάρι των ρακοσυλλεκτών.

Τέταρτον, στις 30 Σεπτέμβρη του 2019 είχαμε φέρει θέμα σχετικά με την καθυστέρηση της εργολαβίας κατεδαφίσεων επικίνδυνων και ετοιμόρροπων. Τότε λέγαμε ότι είχε κατεδαφιστεί μόνο ένα ακίνητο. Τρεισήμισι μήνες μετά είμαστε στην ίδια κατάσταση. Η εργολαβία προϋπολογισμού 167 χιλιάδων ευρώ είχε υπογραφεί στις 3 Ιουνίου. Χρειάζεται να μας απαντήσετε τι συμβαίνει. Θεωρεί ο Δήμος ότι τα υπόλοιπα 12 ακίνητα που είχαν επισημανθεί, πρέπει να παραμείνουν ως έχουν και να τα θυμηθούμε όταν κάποιο γκρεμιστεί;

Επίσης, παραμένει ίδια και η κατάσταση του διατηρητέου κτιρίου της οδού Αιόλου 38 στην πλατεία Αγίας Ειρήνης. Η κατάρρευση τοίχου έγινε 6 Νοέμβρη, τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω, γράφτηκαν tweets και δημοσιεύσεις στο facebook, και μετά τίποτα. Από τότε μέχρι σήμερα, έχει κλειστεί ο χώρος με τεράστια περίφραξη, χωρίς καμία εργασία αποκατάστασης αν και έχουν περάσει ήδη δύο μήνες. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για ένα ιστορικό κτίριο του 19ου Αιώνα το οποίο οδηγήθηκε ουσιαστικά στην κατάρρευση εξ αιτίας της εγκατάλειψης.

Επιπλέον, χρειάζεται να υπάρξει και μια καταληκτική ημερομηνία για τις εργασίες στην πλατεία Ομονοίας. Από ότι φαίνεται χρειάζονται άλλοι 3 μήνες για να τελειώσουν τα έργα. Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη δέσμευση;

Τέλος, για το ζήτημα του Γηροκομείου, πρέπει να επανέλθει σαν θέμα από τη διοίκηση του Δήμου, ενημερώνοντας το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου τι σκοπεύει να κάνει».