Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (14/04/2025) - Κανένα παιδί να μη μείνει έξω από τον παιδικό σταθμό της γειτονιάς του (VIDEO)

Το σοβαρό ζήτημα του δικτύου των παιδικών σταθμών του Δήμου Αθηναίων που συνεχώς συρρικνώνεται, με ολόκληρες περιοχές να μένουν χωρίς κανένα σταθμό, ανέδειξε η Λαϊκή Συσπείρωση στην προ ημερησίας συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας τη Δευτέρα 14 Απρίλη.
Στην τοποθέτηση του επί του θέματος ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αθήνας σημείωσε:
«Χρειάζεται (στη σημερινή συνεδρίαση) να ακούσουμε τους εκπροσώπους του συλλόγου γονέων των παιδικών σταθμών του Δήμου γιατί ακριβώς το ζήτημα που έχει προκύψει με τους τρεις σταθμούς των Εξαρχείων και τον αριθμό των νηπίων που προβλέπονται, φανερώνει το ότι συνεχίζεται μία πολιτική συρρίκνωσης του δικτύου των παιδικών σταθμών και είναι η αιτία που δημιουργούνται αυτού του είδους τα αδιέξοδα. Για να είμαστε συγκεκριμένοι, ο Δήμος Αθηναίων το 2017 είχε 76 σταθμούς, τώρα έχει 62, 6 έκλεισαν επί Καμίνη, 8 επί Μπακογιάννη και Δούκα και κάθε χρόνο κλείνουν σταθμοί. Από την ενημέρωση που υπάρχει, προκύπτει οτι πρόκειται να κλείσουν άλλοι τέσσερις για του χρόνου, εκ των οποίων μία από αυτές τις περιπτώσεις αφήνει μία ολόκληρη περιοχή όπως το Κουκάκι χωρίς ούτε ένα βρεφονηπιακό σταθμό, ενώ το Γκύζη είναι ήδη χωρίς βρεφονηπιακό σταθμό .
Πρέπει κάποια στιγμή επειδή είστε ενάμιση χρόνο σχεδόν δημοτική αρχή, να μας πείτε αν τελικά θα φτιαχτεί έστω ένας καινούργιος παιδικός σταθμός στα πολλά οικόπεδα που υπάρχουν σε όλες τις δημοτικές κοινότητες, είτε απαλλοτριωμένα, είτε αγορασμένα, είτε στην ιδιοκτησία του δήμου για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες.
Δεύτερο ζήτημα υπάρχει μία ανακοίνωση της ένωσης γονέων της δεύτερης δημοτικής κοινότητας που καταγγέλλει τα βράχια που υπάρχουν πάνω από το πεζοδρόμιο της Μάρκου Μουσούρου στο Μετς, που είναι πάνω από τα κεφάλια , μετέωρα, περνάνε από κάτω παιδιά γονείς κι άλλος κόσμος. Έχουνε γίνει έγγραφα, παρεμβάσεις, αιτήματα στις υπηρεσίες του δήμου αλλά δεν έχει υπάρξει καμία ενέργεια για να αποκατασταθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα και ο συγκεκριμένος κίνδυνος.
Η Ένωση Γονέων καταγγέλει επίσης και το γεγονός πως παρά το οτι όλοι είπαμε κουβέντες συμπόνιας όταν είχε γίνει στη συμβολή των οδών Υμηττού και Φρύνωνος ένα τραγικό δυστύχημα από τότε τα μέτρα που έχουν παρθεί είναι ανεπαρκέστατα και επειδή εδώ πέρα δεν πρέπει να ερχόμαστε μετά, πρέπει να τα λέμε από πριν και να παίρνονται μέτρα από πριν, ως Λαϊκή Συσπείρωση το βάζουμε το ζήτημα που βάζει και η 'Ενωση Γονέων και θέλουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για ενέργειες που πρέπει να γίνουν και για το ζήτημα των βράχων στη Μάρκου Μουσούρου και για το ζήτημα της διασταύρωσης Υμηττού και Φρύνωνος.»
Εκπρόσωποι των γονέων παραβρέθηκαν και μίλησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη δύσκολη κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν εξαιτίας της συρρίκνωσης των θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, απαιτώντας να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις και λύσεις στο πρόβλημα.
Για το ίδιο ζήτημα, στην τοποθέτηση του ο Νίκος Σοφιανός μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αθήνας, επεσήμανε :
«Όσον αφορά τους παιδικούς σταθμούς, από τις πρώτες συνεδριάσεις ως Λαϊκή Συσπείρωση λέγαμε στην παρούσα δημοτική αρχή ότι οι προηγούμενοι συρρίκνωσαν το δίκτυο, εσείς τι θα κάνετε;
15 μήνες μετά λέτε δεν έχουμε μελέτες! Κάποτε όμως πρέπει να φτιαχτούν και οι μελέτες και να γίνει κανένας παιδικός σταθμός. Μην πανηγυρίζετε για τον τρίτο γερανό στο Βοτανικό, σε τρία χρόνια fast track γήπεδο 120 εκατομμυρίων ευρώ και δεν γίνεται να φτιαχτούν δυο-τρεις παιδικοί σταθμοί στην Αθήνα; Γίνεται αλλά δεν είναι στις προτεραιότητες σας. Όμως δεν θα πληρώσουν τη νύφη οι γονείς! Άρα πρέπει να είναι δεδομένη η δέσμευση κανένα παιδί να μη μείνει έξω από τους παιδικούς σταθμούς».
Στην ίδια συνεδρίαση ο Νίκος Σοφιανός, έθεσε προ ημερήσιας διάταξης μια σειρά καίριων ζητημάτων, μεταξύ αυτών τα προβλήματα που καθημερινά ταλανίζουν τους κατοίκους των Εξαρχείων, την κωλυσιεργία που παρουσιάζεται αναφορικά με την ανακαίνιση του Ολυμπιακού Κούμβητηρίου Αθηνών και την παραχώρησή του στο Δήμο, ενώ επανέφερε το θέμα της Ελληνικής Εριουργίας:
«Ξεκινώντας με τα Εξάρχεια, η αναφορά μας σε αυτήν την περιοχή και τους κατοίκους της δε μπορεί να γίνεται από τα επεισόδια και από τις ευθύνες της αστυνομίας, διότι τα, κατά τ' άλλα, αστυνομοκρατούμενα Εξάρχεια κάηκαν. Αλλά από τα προβλήματα της καθημερινότητας, καθώς είναι μια περιοχή η οποία πιέζεται από τα έργα του Μετρό με τις λαμαρίνες στις εισόδους πολυκατοικιών, από το γεγονός ότι βρέφη που έγιναν νήπια δε βρίσκουν θέση στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου και τα στέλνουν αλλού, από το χάλι των σχολείων και των υποδομών, απο τα πρανή στο λόφο του Στρέφη που κινδυνεύουν με μία έντονη βροχόπτωση να συνεχίσουν να φεύγουν και από τα έργα τα οποία δεν γίνονται. Αυτή είναι η κατάσταση στα Εξάρχεια που απαιτεί άμεση παρέμβαση του Δήμου, πέρα από το γνωστό σκηνικό της αντιπαράθεσης περί καταστολής και αντικαταστολής.
Δεύτερο θέμα, σχετικά με την Εριουργία, υπάρχει από το Σεπτέμβρη του 2023 κλήτευση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας σε συγκεκριμένες υπηρεσίες του Δήμου, που τρεις μήνες επί κυρίου Μπακογιάννη και ένα χρόνο επί κυρίου Δούκα δεν έγινε τίποτα. Η κατεύθυνση της Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας βάζει ζητήματα στο Κτηματολογικό Γραφείο, στη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου, στη Διεύθυνση Δόμησης του Δήμου, στο Αστυνομικό Τμήμα Πατησίων, και στη Δημοτική Αστυνομία. Όλοι αυτοί ευθύνονται για το ότι δεν έκαναν τίποτα ενάμιση χρόνο και κινδύνευσε και κόσμος και περιουσίες εκτός από το χάλι που ζήσαμε (με την πρόσφατη φωτιά στο χώρο). Η προσπάθεια που έκανε ο Δήμος να καθαρίσει το χώρο από ότι γνωρίζουμε αποτράπηκε. Πρέπει να γίνει τώρα η παρέμβαση και πρέπει να έρθει εντός ημερήσιας το θέμα. Πρέπει να αποφασίσουμε αυτό που προτείνει ο δήμαρχος στον Υπουργό Οικονομικών, την παραχώρηση δηλαδή του χώρου (που ανήκει στα ΕΑΣ) στο Δήμο Αθηναίων. Αλλά αυτό να γίνει με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και φυσικά με πιέσεις στην ΚΤΥΠ για να φτιάξει σχολείο στο κομμάτι του οικοπέδου το οποίο της ανήκει.
Μένοντας στην περιοχή, πριν από λίγες ημέρες αποτρέψαμε παράνομα έργα που γίνονταν στον Προμπονά από τον ιδιοκτήτη του ενός οικοπέδου που έσκαβε για να χτίσει τοιχίο, χωρίς καμία άδεια. Ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε ότι, επειδή η περιοχή παραμένει αυτό το μεγάλο φιλέτο, χρειάζεται να υπάρχει επαγρύπνιση κι από τις αρμόδιες υπηρεσίες, όχι μόνο από τους κατοίκους.
Τρίτο θέμα, θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί ο λόγος στη συνεδρίαση σε κατοίκους της οδού Βρανά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από συγκεκριμένο κατάστημα εστίασης στην περιοχή. Πρόκειται για ένα θέμα που έχει ξαναέρθει αρκετές φορές στο παρελθόν.
Τέλος, ένα σημαντικό πρόβλημα είναι το γεγονός δηλαδή ότι δεν προχωράει το μνημόνιο συνεργασίας του Δήμου της Αθήνας με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για να ανακαινιστεί το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο Αθηνών (στο Ζάππειο) και να δοθεί για 25 χρόνια στο Δήμο. Είναι ένα κρίσιμο έργο, γιατί και μπορεί να χρηματοδοτηθεί από προγράμματα και γιατί μία περιοχή η οποία ασφυκτιά, μπορεί να έχει κολυμβητήριο (το Παγκράτι, το Κουκάκι, ο Άγ. Ιωάννης, η Γούβα). Κυριολεκτικά στο δεύτερο διαμέρισμα, αν αφαιρέσει κανείς τις εγκαταστάσεις στο Μετς, απουσιάζει οποιαδήποτε αθλητική υποδομή. Θεωρούμε λοιπόν οτι πρέπει να επανέλθει στην επικαιρότητα το ζήτημα, καθώς παλαιότερα είχε αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο και ως Λαϊκή Συσπείρωση είχαμε στηρίξει την απόφαση αυτή, με το σκεπτικό: να δοθεί για 25 χρόνια στο Δήμο ένα κολυμβητήριο κι έτσι να εξασφαλιστεί η δυνατότητα πρόσβασης σε χιλιάδες κατοίκους.»