Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (14/06/2021) - Ν. Σοφιανός: "κάλεσμα σε γονείς και εκπαιδευτικούς να αποτρέψουν την εγκατάσταση κοντέινερ στις αυλές των σχολείων"

2021-06-14

Η πρόταση παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δήμου για την «εξαίρεση των προαύλιων χώρων όλων των βαθμίδων από την τοποθέτηση κοντέινερ για τη δίχρονη προσχολική αγωγή», συζητήθηκε ως πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14 Ιούνη 2021.

Τις σοβαρές ευθύνες της δημοτικής αρχής, της κυβέρνησης, αλλά και του θεσμικού πλαισίου που διαμόρφωσε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αθήνας. Στην τοποθέτηση του ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, δήλωσε τα εξής:

«Η ημερήσια διάταξη που έχουμε μπροστά μας λέει ότι οι εισηγητές του θέματος είναι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, να ακούσει ο δήμαρχος τι λέει σχεδόν το σύνολο της αντιπολίτευσης και να τοποθετηθεί μετά. Προφανώς η δημοτική αρχή έχει ήδη αποφασίσει, ο δήμαρχος μίλησε χωρίς να ακούσει κανέναν και μάλιστα με μία επιχειρηματολογία για την οποία θα έλεγα ότι χάνουν το νόημα οι λέξεις... Είναι εμπαιγμός να προβάλει ο δήμαρχος την ταξικότητα αυτού του μέτρου, ότι δήθεν βοηθάει τους αδύνατους, τα παιδιά των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και των άνεργων αυτής της πόλης.

Επί τη ευκαιρία, θέλουμε να μας ενημερώσετε με βάση ποιά απόφαση, ποιανού οργάνου, υλοποιείται αυτό το σχέδιο γιατί οι σύλλογοι γονέων θέλουν να κινηθούν και δικαστικά απέναντι σε αυτή την απόφαση. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει αποφασίσει, δεν έχει ψηφίσει, απλά ενημερώθηκε πριν από δύο μήνες. Ποιος αποφάσισε και υλοποιείται αυτό το σχέδιο χωρίς να παίρνει υπόψη τίποτα, και με μία ισοπεδωτική απαξίωση των προτάσεων, της ευαισθησίας και της αγωνίας που έχουμε ως παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εδώ και δύο χρόνια δεν έκανε τίποτα η διοίκηση του δήμου και δεν αξιοποίησε ούτε την περίοδο της πανδημίας. Φτάσαμε σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Εμείς εκφράσαμε τη σχολική μας αντίθεση σε ένα σχέδιο το οποίο κατά το κύριο μέρος του υλοποιείται με κοντέινερ. Δεν ξέρουμε γιατί χαίρεται ο δήμαρχος. Η Αθήνα δεν είναι σεισμόπληκτη πόλη, δεν τη χτύπησε ο εγκέλαδος, ώστε για τέσσερα χρόνια τα παιδιά από 4 έως 6 χρονών να βρίσκονται σε κοντέινερ. Αυτή είναι η Παιδεία για την οποία μιλάει ο δήμαρχος; Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια δεν θα χτιστεί ούτε ένα σχολείο στην Αθήνα, άρα η δημοτική αρχή δεν μιλάει για μία προσωρινή λύση, μιλάει για μία τετραετή λύση και βλέπουμε...

Υπάρχουν αδόμητα οικόπεδα στα οποία μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτό το μέτρο, παρόλο που εκφράζουμε μια συνολική αντίθεση, γιατί πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα. Αδόμητα οικόπεδα είναι και χαρακτηρισμένα για σχολεία όπως το 24ο Γυμνάσιο, όμως πώς θα γίνει για τέσσερα χρόνια να υλοποιείται η προσχολική αγωγή στο συγκεκριμένο οικόπεδο και ταυτόχρονα να χτίζεται το σχολείο; Μήπως ο δήμαρχος νομίζει ότι είναι μάγος;

Χρειάζεται αραίωση μαθητών ανά τάξη -γιατί δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία- και ταυτόχρονα ο δήμος να παίρνει από τα υπάρχοντα σχολεία αίθουσες για τη δίχρονη; Και πλέον φτάνουμε στο τραγικό σημείο να θέλει η δημοτική αρχή να χρησιμοποιήσει και προαύλια για την τοποθέτηση κοντέινερ!

Η δική μας γνώμη, η δική μας κόκκινη γραμμή, την οποία είπαμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι ότι δεν πρέπει ο δήμος να χρησιμοποιήσει αύλειους χώρους. Δεν μπορεί να στερήσει ελεύθερο χώρο από τα παιδιά που στοιβάζονται σήμερα στα σχολεία. Αυτές οι ταχυδακτυλουργίες με τα τετραγωνικά που μας παρουσίασε ο δήμαρχος, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα την οποία ζουν οι γονείς για παράδειγμα του 63ου Σχολείου, του 133ου Σχολείου, των πέντε σχολείων που βρίσκονται στην οδό Νικοπόλεως, αλλά και του 28ου Δημοτικού Σχολείου στην οδό Μουστοξύδη. Ζουν αυτήν την πραγματικότητα και γι αυτό και αντιδρούν. Απαξιώνετε την αντίδρασή τους και στρέφετε τους γονείς που δεν θέλουν απέναντι στους γονείς που θέλουν για τα παιδιά τους δίχρονη προσχολική αγωγή.

Λύσεις υπάρχουν. Προτάθηκαν λύσεις, αλλά η δημοτική αρχή δεν θέλει να τις ακολουθήσει. Υπήρχε χρόνος για να τις αντιμετωπίσει. Και για τα τρία σχολεία για τα οποία εμείς ζητούμε εξαίρεση, υπάρχουν λύσεις. Επίσης, να κάνω την απλή ερώτηση: Εκατοντάδες παιδιά στην πρώτη, στο πρώτο χρόνο της προσχολικής αγωγής βρίσκονταν στους σταθμούς του Δημοτικού Βρεφοκομείου, μέχρι να πάνε στο δημόσιο νηπιαγωγείο, γιατί λοιπόν δεν υπάρχουν λύσεις;

Και μας λέει η δημοτική αρχή ότι 180 παιδιά ή θα μείνουν εκτός ή θα μπουν στα προαύλια και θα βρίσκονται μαζί με παιδιά Γυμνασίου & Λυκείου τα οποία θα κάνουν διάλειμμα δίπλα ακριβώς στα κοντέινερς. Φωνάζουν οι σύλλογοι διδασκόντων, φωνάζουν οι γονείς και ο δήμαρχος σφυρίζει αδιάφορα. Φωνάζουν οι άνθρωποι ότι στη θέση του γηπέδου που είχατε εγκαινιάσει στο 133ο Δημοτικό Σχολείο θα μπουν τώρα κοντέινερ.

Θεωρούμε λοιπόν ότι πρέπει να υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την εξαίρεση της χρήσης κάθε αύλειου χώρου και να πάρει ευθύνη κάθε δημοτικός σύμβουλος. Και να πάει μετά να τα πει αυτά και στους γονείς στην Κυψέλη και στο 6ο Διαμέρισμα. Χτες, στην πλατεία της Κυψέλης σε εκδήλωση που έκανε η Ένωση Γονέων μαζί με τους Συλλόγους των Δημοτικών Σχολείων συμμετείχαν δεκάδες παιδιά και γονείς και εξέφρασαν το αυτονόητο, ότι δεν μπορείς στον 21ο αιώνα να περιορίζεις έναν αύλειο χώρο για να στοιβάξεις παιδιά αυτών των ηλικιών.

Θεωρούμε λοιπόν ότι ακόμα υπάρχει χρόνος και επίσης θεωρούμε αυτονόητο ότι σήμερα στο θέμα αυτό θα ψηφίσουμε και ο καθένας να πάρει την ευθύνη του».

Με ΜΑΤ απαντά ο δήμαρχος στους γονείς που αντιδρούν για τα κοντέινερ

Στη ίδια συνεδρίαση, ο Νίκος Σοφιανός δήλωσε προ ημερήσιας διάταξης τα εξής:

«Είναι αδικαιολόγητη η παρουσία τόσων δυνάμεων καταστολής έξω από το Δημαρχείο. Δύο κλούβες ΜΑΤ για να αντιμετωπίσουν την παρέμβαση γονιών και παιδιών από τα σχολεία στα οποία η δημοτική αρχή θέλει να στήσει κοντέινερ, το οποίο είναι το πρώτο θέμα της σημερινής συνεδρίασης. Μία τέτοια επίδειξη πυγμής από τη μεριά της δημοτικής αρχής είναι απαράδεκτη.

Έχουμε βαρεθεί να ακούμε για "πρωτόγνωρα" καιρικά φαινόμενα. Τι πρωτόγνωρο έχει μία καλοκαιρινή μπόρα που κράτησε δύο ώρες; Τα αποτελέσματα της τα ζήσαμε όλοι όσοι ζούμε σε αυτή την πόλη. Έχουν μακριά απόσταση από όλα αυτά που παρουσιάζει η δημοτική Αρχή σαν έργο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ακαδημία Πλάτωνος, για την οποία τόσα έχουν ειπωθεί και τόσα σχέδια τρέχουν, για άλλη μία φορά χρειαζόσουν βάρκα για να κυκλοφορήσεις! Να πούμε και για το 36ο Δημοτικό Σχολείο που πλημμύρισε στο λόφο του Στρέφη; Να πούμε και για το χάλι που είδαμε στον Άγιο Νικόλαο Αχαρνών; Να πούμε για την καθίζηση του δρόμου στο Μεταξουργείο;

Αυτά είναι τα πιο χτυπητά, γιατί όλα τα άλλα, τα καθημερινά που αντιμετωπίζει ο κόσμος σε περίπτωση τέτοιων φαινομένων, δείχνουν φανερά τις ελλείψεις που έχει η πολιτική σας και από πλευράς τεχνικού έργου και από πλευράς μέτρων και μελετών. Αυτά είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτός ο κόσμος και όχι τα έργα βιτρίνας τα οποία κατά καιρούς ψηφίζει η δημοτική Αρχή, που είναι υπόλογη και οι ευθύνες της δεν πρόκειται να κρυφτούν πίσω από μεγάλα λόγια και τις αναρτήσεις στο διαδίκτυο.

Ο δήμαρχος διαφημίζει ότι η Αθήνα είναι μια πόλη φιλική προς τα παιδιά! Είναι τόσο φιλική αυτή η πρωτεύουσα για παιδιά που διοργανώνει, για άλλη μία χρονιά, summer camp στην Τεχνόπολη για λίγους και εκλεκτούς με αντίτιμο 110 ευρώ την εβδομάδα (5 μέρες) και 125 ευρώ με φαγητό. Έχει υπόψη της η δημοτική αρχή τι σημαίνουν για τρεις εβδομάδες 350 ευρώ για τους γονείς; Γνωρίζει ο δήμαρχος ότι αυτός είναι ο μισός ή σχεδόν ολόκληρος ο μισθός για πολλές οικογένειες, για την πλειοψηφία του κόσμου που ζει στην Αθήνα; Βεβαίως υπάρχουν άτομα που μπορούν να πληρώνουν 350 ευρώ το μήνα για να πάνε τα παιδιά τους στο summer camp, όμως ο φτωχός ο κόσμος δεν μπορεί να το κάνει.

Επίσης, δεν έχουμε ακούσει τίποτα φέτος, για άλλη μια χρονιά, για τα summer camp του ΟΠΑΝΔΑ, που βεβαίως είχαν αντίτιμο, ήταν όμως της τάξης των 20 με 30 ευρώ, ποσό που με μεγάλη πίεση μπορεί να συγκεντρώσει μία λαϊκή οικογένεια για να στείλει το παιδί της για μια εβδομάδα. Άλλο ένα "μηδενικό" στην κοινωνική πολιτική αυτής της δημοτικής αρχής, παρά τα λόγια και τα εκατομμύρια που ξοδεύονται...

Παρουσιάζονται σημαντικές καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες στις ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες που έχει ο δήμος, καθώς από τους 1030 εργαζόμενους στο κοινωφελές πρόγραμμα, οι περισσότεροι έχουν ξεκινήσει σεμινάρια στα ΚΕΚ και έχουν φύγει από τις υπηρεσίες τους. Καινούργιο πρόγραμμα δεν υπάρχει και η απουσία αυτού του εργατικού δυναμικού είναι αισθητή.

Η δημοτική αρχή σκοπεύει να πάρει κάποια πρωτοβουλία προς την κυβέρνηση, ώστε να υπάρχει το Σεπτέμβρη αυτό το ανθρώπινο δυναμικό που είναι αναγκαίο για τη λειτουργία του δήμου; Θεωρούμε ότι είναι πρωτεύον αυτή τη στιγμή, για να συνεχίσει η παροχή υπηρεσιών του δήμου προς τους δημότες, να γίνουν ενέργειες ώστε έστω να παραταθεί η εργασία των εργαζομένων στο κοινωφελές πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, των εργαζόμενων σε συμβάσεις COVID-19, των 96 καθαριστριών των οποίων η σύμβαση λήγει στο τέλος του Ιούνη, να γίνουν άμεσες ενέργειες από το δήμο και όχι να εντοπίζει κενά κατόπιν εορτής.

Θέλουμε απάντηση για τα θέματα που βάζουμε και παραμένουν "ανοιχτά". Μέσα σε ένα εύλογο διάστημα που ορίζεται από τον κανονισμό λειτουργίας πρέπει να παίρνουμε απάντηση. Υπάρχουν τουλάχιστον πέντε θέματα που έχουμε βάλει στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις και δεν έχουν απαντηθεί. Η δημοτική αρχή οφείλει μία απάντηση για το πάρκο Δρακόπουλου. Θα συνεχιστεί η κατάσταση να υπάρχουν τα γκρεμίσματα στο πεζοδρόμιο με αποτέλεσμα ο κόσμος να χρησιμοποιεί ως διάβαση μία ζώνη της οδού Πατησίων;

Κάτι πρέπει να κάνει ο δήμος και τουλάχιστον να μας ενημερώσει για τον σχεδιασμό που έχει, ώστε να αναδείξουμε και τις ευθύνες που υπάρχουν τόσο για το πάρκο όσο και για τα άλλα θέματα».