Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (18/05/2020) - Θέματα ημερήσιας διάταξης
Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας: "Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην (αντι)περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης"
Οι επιπτώσεις στους κατοίκους της πόλης μας από το νέο νομικό πλαίσιο που θεσμοθετεί η κυβέρνηση της ΝΔ για το περιβάλλον συζητήθηκαν στην ημερήσια διάταξη της χτεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, έπειτα από αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης και άλλων δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Στην τοποθέτησή του ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος επισήμανε τα εξής:
«Η εικονική απόσυρση του άρθρου 99 από τον Υπουργό της κυβέρνησης της ΝΔ, με σκοπό να επανέλθει το θέμα σε επόμενο νομοσχέδιο που αφορά ζητήματα της Αθήνας, δεν είναι κάτι άσχετο από τη συζήτηση που άνοιξε η δημοτική Αρχή για τον "μεγάλο περίπατο" και τις συγκοινωνιακές παρεμβάσεις. Το μοντέλο μιας Αθήνας που το κέντρο της θα είναι ξενοδοχειακό "Ελ Ντοράντο" είναι το μοντέλο που εμφανώς υπηρετεί η δημοτική Αρχή. Αυτό το μοντέλο προωθεί και η κυβέρνηση έχοντας μάλιστα το θράσος να το βαφτίσει και νομοσχέδιο περιβαλλοντικής προστασίας.
Δεν είναι μόνο η άρση του ορίου κλινών στις δυο γειτονιές της Αθήνας που μας αφορά, μπαίνουν και άλλες πλευρές σε αυτό το νομοσχέδιο:
-
Προωθούν τον εξευτελισμό της έννοιας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, με εξπρές αδειοδοτήσεις κάθε είδους που παίρνουν οι ιδιώτες.
-
Γεμίζουν με ανεμογεννήτριες κάθε βουνοκορφή αυτής της χώρας, θα μπορούν να τις εγκαταστήσουν ακόμα και στον Υμηττό, το Λυκαβηττό και την Πάρνηθα.
-
Κατάργησαν μέσα σε μια νύχτα το καθεστώς προστασίας των προστατευόμενων περιοχών, και μάλιστα με το επιχείρημα των βιομηχάνων ότι στην Ελλάδα "έχουμε πολλές".
-
Χλευάζουν το θεσμό της ανεξάρτητης (όπως την αποκαλούν) δικαιοσύνης φέρνοντας οικιστικές πυκνώσεις από την πίσω πόρτα, λίγους μήνες μετά την απόρριψή τους από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
-
Τσαλαπατούν βάναυσα την ίδια την έννοια του δάσους και τη σχετική επιστήμη. Δεν θεωρούνται πια οι δασολόγοι υπεύθυνοι για να εξετάζουν τι είναι δάσος, αλλά οι μηχανικοί, οι δικηγόροι και αυτοί που συνάπτουν συμβόλαια. Αφορά και το Δήμο μας γιατί υπάρχουν και στην Αθήνα ελεύθεροι χώροι που έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές περιοχές.
Όλο αυτό το αλισβερίσι, που έγινε για να εξυπηρετήσει επιχειρηματικά συμφέροντα, βαφτίζεται "πράσινη πολιτική" και "πράσινη ανάπτυξη". Δεν είναι καινούριο αυτό το πλαίσιο αδειοδότησης. Έρχεται από το 2011 και διατηρήθηκε όλα αυτά τα χρόνια και από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, αυτό το νομοσχέδιο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις το αποκαλούν "Αρμαγεδδώνα".
Μας αφορά επίσης το γεγονός ότι το καλοκαίρι, ενώ άλλαζε η κυβέρνηση και πίσω από τις πλάτες των κατοίκων, η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής μαζί με τη σημερινή αποφάσισαν τη δημιουργία νέας χωματερής, η οποία είναι παράνομη γιατί είναι σε προστατευόμενη περιοχή. Εμείς έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας και οργανώνονται και κινητοποιήσεις για τις επόμενες ημέρες ενάντια σε αυτά τα σχέδια.
Δεν θα μείνουμε σε μια γενική πολιτική καταγγελία. Τα έργα και οι ημέρες της σημερινής Κυβέρνησης καταγράφονται. Είναι κρίσιμο να συνεχίσουμε τον αγώνα μας ώστε να μην αξιοποιηθεί αυτό το νομικό πλαίσιο για να γίνουν φύλλο και φτερό οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι και χώροι πρασίνου που υπάρχουν στην Αθήνα και το λεκανοπέδιο της Αττικής».