Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (2/12/2019)

2019-12-04

Τοποθετήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 2ας Δεκέμβρη 2019

Τη στήριξή τους στην παραχώρηση χώρων των παιδικών Εξοχών για του Δήμου Αθηναίων για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων μέχρι το Μάιο εξέφρασαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας στη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκέμβρη 2019. Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, υπερψηφίζοντας την σχετική πρόταση, τόνισε τα εξής:

«Είναι φανερό ότι η εκδίωξη της Χρυσής Αυγής από τη Βουλή αφήνει χώρο σε ρατσιστικά παραληρήματα, όπως έκαναν οι προηγούμενοι ομιλητές.
Συζητώντας για την πρόταση προσωρινής φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων σε εγκαταστάσεις του Δήμου, δεν πρέπει να ξεχνάμε την πηγή του προβλήματος, τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Ποιος απαγορεύει σε 100 χιλιάδες ανθρώπους να καταθέτουν αίτηση ασύλου στη χώρα προορισμού; Ποιος τους υποχρεώνει να καταθέτουν την αίτηση στο πρώτο σημείο της χώρας υποδοχής, δηλαδή στα νησιά μας; Ποιος δεν εφαρμόζει τις επανενώσεις των οικογενειών αυτών, που αφορά σημαντικό αριθμό αυτών των παιδιών; Φαίνεται η υποκρισία όλων αυτών που μιλούν για κίνδυνο αφελληνισμού της Αθήνας, όταν σιωπούν για την κολοσσιαία εξαγορά ακινήτων στην Αθήνα από διάφορα πολυεθνικά κεφάλαια. Στο πρόσφατο φορολογικό Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης η νόμιμη μόνιμη εγκατάσταση με την περίφημη χρυσή βίζα πλέον πέφτει στις 200 χιλιάδες Ευρώ. Διεκδικώντας την ακύρωση των συμφωνιών της ΕΕ που εγκλωβίζουν αυτούς τους ανθρώπους στην Ελλάδα, πρέπει να αντιμετωπιστεί το άμεσο πρόβλημα διαβίωσης αυτών των ανθρώπων με οργανωμένους ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας, γιατί δεν μπορούν τα νησιά να μετατρέπονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών και δεν μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να συνεχίσουν να ζουν σε "Μόριες".
Η φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών που εγκλωβίζονται στην Ελλάδα, εξαιτίας της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, πρέπει να είναι οργανωμένη και με ευθύνη του Κράτους, των Δήμων, των Διεθνών Οργανισμών και όχι των αλληλέγγυων και των ΜΚΟ. Πρέπει να σεβαστούμε τον άνθρωπο ανεξάρτητα από τι χρώμα, ποια θρησκεία έχει, από ποια φυλή ή εθνικότητα προέρχεται. Με βάση αυτά το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να εγκρίνει αυτή την πρόταση αλλά και να φροντίσει στα πλαίσια της συνεργασίας με τον ΔΟΜ και με το Υπ. Παιδείας για την εκπαίδευση αυτών των παιδιών».


Στην ίδια συνεδρίαση, ο Νίκος Σοφιανός, έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης τα παρακάτω θέματα:

«Αναφέρουμε κάποια θέματα τα οποία έχουμε βάλει σε προηγούμενη συνεδρίαση και θέλουμε να επαναφέρουμε:

  • Στην προηγούμενη συνεδρίαση καταλήξατε με πλειοψηφία στην μετεγκατάσταση του Καλλιτεχνικού Λυκείου στο κτίριο της οδού Πρασσά. Σας καταθέτουμε την απόφαση του Συλλόγου των Εκπαιδευτικών του 2ου ΕΠΑΛ με τις υπογραφές όλων των καθηγητών του Σχολείου που ζητούν να γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και να συζητηθεί η πρόταση τους για συστέγαση του 2ου ΕΠΑΛ στο κτίριο της οδού Πρασσά.
  • Υπάρχει επίσης το αίτημα του Συλλόγου Ρακοσυλλεκτών «η Πρόοδος» που πρέπει να μπει για συζήτηση. θεωρούμε ότι θα πρέπει να εξετάσει ο Δήμος το αίτημα αυτών των εργαζομένων για σύγχρονο οργανωμένο παζάρι αντιμετωπίζοντας την προβληματική κατάσταση στην Αγίας Άννης & Πολυκάρπου.
  • Γίνεται μεγάλη συζήτηση για τις επιχειρήσεις της αστυνομίας στο Πεδίον του Άρεως σε συνεργασία με το Δήμο, για τις παρεμβάσεις που γίνονται σε πλατείες στις γειτονιές, που από το facebook ο Δήμαρχος ενημερώνει ότι καθαρίσαμε κι αυτό. Επισκεφτήκαμε τα σχολεία κοντά στην πλατεία Τράιμπερ, το κτίριο του 42ου & 4ου ΓΕΛ και των Δημοτικών Σχολείων της οδού Ακομινάτου. Η κατάσταση είναι απελπιστική. Ο κόσμος είναι στα κάγκελα, γιατί η πιάτσα έχει μεταφερθεί εκεί. Υπάρχουν προβλήματα κάθε είδους παραβατικότητας. Στη σύσκεψη που κάναμε στο Σχολείο με όλους τους εκπαιδευτικούς, εκπροσώπους του 15μελούς και του εξωραϊστικού συλλόγου της περιοχής, λένε να έρθει εκεί ο Δήμαρχος να δει αυτή την κατάσταση.

Δεν μπορεί ο Δήμαρχος να αντιμετωπίζει με όρους επικοινωνιακούς τα ζητήματα της πιάτσας των ναρκωτικών, ούτε με όρους καταστολής των χρηστών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν τα κυκλωματα των εμπόρων. Οι κάτοικοι μαζεύουν υπογραφές και έχουν εκφράσει την πρόθεση τους να έρθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πρέπει να ληφθούν μέτρα, τουλάχιστον για να μπορούν να λειτουργούν τα Λύκεια, τα Δημοτικά Σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί της περιοχής χωρίς προβλήματα και κινδύνους για τους μαθητές.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στη χωροθέτηση χώρων εποπτευόμενης χρήσης. Επειδή έχει μέχρι στιγμής θεσμοθετηθεί μόνον ένας χώρος στην οδό Καποδιστρίου, αν σχεδιάζει να δημιουργήσει στις γειτονιές της Αθήνας χώρους εποπτευόμενης χρήσης, καλό θα ήταν να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο, να γίνει συζήτηση και να ενημερωθούν και οι κάτοικοι».

Το πρώτο θέμα της ίδιας συνεδρίασης, κατόπιν πίεσης των δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης, και έπειτα από αίτημα του Συλλόγου Γονέων του 102ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, ήταν το θέμα της απομάκρυνσης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην οδό Βαφειοχωρίου (στην 7η δημοτική Κοινότητα). Ο Στέλιος Λάμπρου, εκφράζοντας την τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισε τα εξής:

«Η κεραία βρίσκεται πάνω από τα κεφάλια των παιδιών. Το Σχολείο προϋπήρχε της κεραίας. Ποιος έδωσε την άδεια για να μπει η κεραία; Δεν έπρεπε να δοθεί άδεια για ρεύμα και όποιες άλλες άδειες έχουν δοθεί. Ας βρει η εταιρεία άλλο τρόπο να καλύψει το δίκτυο της. Αυτή η άναρχη διασπορά που έχει καλύψει όλη την Αττική είναι αποτέλεσμα της απελευθέρωσης των τηλεπικοινωνιών».

Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε ομόφωνα η υλοποίηση ενός χρόνιου αιτήματος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας, η διεκδίκηση της χρήσης του ακινήτου του πρώην εργοστασίου ΒΟΤΡΥΣ στο Δήμο Αθηναίων για σκοπούς εκπαίδευσης, αθλητισμού & πολιτισμού.