Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (20/11/2023) - "Μείωση - κοροϊδία 0,07 ευρώ/τμ ψήφισαν οι παρατάξεις της παλιάς και της νέας δημοτικής Αρχής. Καμία αλλαγή δεν θα δουν οι κάτοικοι στην τσέπη τους"
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Νοέμβρη 2023, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, έθεσε προ ημερήσιας διάταξης τα εξής θέματα:
«Η απερχόμενη δημοτική Αρχή γίνεται πλέον μονότονη και κρύβει τις ευθύνες της πίσω από το γεγονός ότι πλέον η λειτουργία αυτού του Δημοτικού Συμβουλίου είναι υπηρεσιακή. Επίσης, σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο εκπροσωπείται και η νεοεκλεγείσα δημοτική Αρχή του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας δείγματα γραφής με την ψήφο και της ατζέντα της σε κρίσιμα θέματα.
Το θέμα της κοπής των δέντρων στην πλατεία Εξαρχείων, το οποίο φυσικά είναι και υπηρεσιακό, σαφώς εντάσσεται σε έναν σχεδιασμό που όπως μας είχε θυμίσει ο Δήμαρχος είχε ψηφιστεί. Αυτό όμως δεν νομιμοποιεί το κόψιμο. Ταυτόχρονα όμως γνωρίζουμε ότι τα Εξάρχεια είναι πλέον μια ακόμα από τις "γειτονιές της βραχυχρόνιας μίσθωσης" στην Αθήνα και ο σταθμός τριών επιπέδων στα Εξάρχεια, συνδέεται με αυτό το τουριστικό προϊόν. Θα δούμε πως θα αντιμετωπιστεί και από την πρώτη του Γενάρη. Είναι σε εξέλιξη και η συνέχεια στο Κολωνάκι, στη Ριζάρη και στη Β. Όλγας, μέρος του "Μεγάλου Περιπάτου".
Θα ακούσουμε κάτι και για την περιοχή του Βοτανικού και τα 255 εκατομμύρια ευρώ; Περιμένουμε να ακούσουμε από τον νέο Δήμαρχο της Αθήνας κάτι για το deal που έγινε με τις συστημικές τράπεζες και με την Ανώνυμη Εταιρεία που της χαρίζει ο Δήμος ένα γήπεδο για έναν αιώνα, χωρίς να βάλει ο ιδιοκτήτης της ούτε ένα ευρώ. Και φυσικά και αυτό είναι υπηρεσιακό και έχει να κάνει με το τεχνικό πρόγραμμα που ψηφίστηκε, καθώς το 60% του τεχνικού προγράμματος για το 2024 είναι για τον Βοτανικό.
Τι γίνεται επιτέλους με αυτήν την εργολαβία των 30 εκατομμυρίων ευρώ με την οποία θα φτιαχνόταν το ένα τρίτο των σχολείων της Αθήνας; Δεν μπορούν να περιμένουν οι γονείς την νέα δημοτική Αρχή να αναλάβει από το Γενάρη, να ενημερωθεί από τον Φλεβάρη και προς το τέλος της σχολικής χρονιάς να ασχοληθεί με το χάλι των υποδομών που έχουν τα σχολεία της Αθήνας. Εδώ θα θέλαμε μια ευαισθησία και από τη νέα δημοτική Αρχή σε σχέση με αυτό το χάλι. Γιατί τώρα βιώνουμε αυτό το χάλι, τώρα είναι τα πλημμυρικά φαινόμενα, τώρα είναι οι σαπισμένες μπασκέτες, τώρα πρέπει να ακούσουμε κάτι για το γεγονός ότι η προσχολική αγωγή είναι για τρίτη χρονιά σε κοντέινερ. Δεν θα χάλαγε την υπηρεσιακή λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου αν ακούγαμε τους γονείς για την κατάσταση στα σχολεία, αλλά και για την ανάγκη να ληφθούν και μέτρα τώρα, άμεσα.
Για τις συμβάσεις των εργαζομένων στα τέσσερα πολυδύναμα δημοτικά ιατρεία του Δήμου (γιατροί, νοσηλευτές, κοινωνικοί επιστήμονες) από τα προγράμματα ΕΣΠΑ που οι συμβάσεις του λήγουν 31 Δεκέμβρη, τι συνεννόηση έχει κάνει η απερχόμενη δημοτική Αρχή με την νέα δημοτική Αρχή; Θα ανανεωθούν οι συμβάσεις ή μήπως από την πρώτη του Γενάρη θα κλείσουν τα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου; Έχει υπάρξει συνεννόηση; Βάλαμε το ερώτημα και στην προηγούμενη συνεδρίαση και απάντηση δεν πήραμε.
Τι προϋποθέτουν για την Αθήνα τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για τους 17 Δήμους της Αττικής; Τι έχει δεσμευτεί να κάνει ο Δήμος, στα πλαίσια αυτής της έκτακτης κατάστασης για το τμήμα του Κηφισού και του Ποδονίφτη που είναι στην ευθύνη του; Γιατί, μέχρι τώρα δεν έχουμε δει, ειδικά στον Ποδονίφτη, να γίνεται κάτι».
Στην ίδια συνεδρίαση ψηφίστηκε ο καθορισμός των δημοτικών τελών για το έτος 2024. Για το θέμα των τελών καθαριότητας και φωτισμού, ο Νίκος Σοφιανός δήλωσε τα εξής:
«Η εισήγηση της δημοτικής Αρχής προσπαθεί να μας πείσει ότι μειώνονται τα δημοτικά τέλη, όταν, με τον πληθωρισμό να τρέχει εδώ και δύο χρόνια στο 10%, προτείνει μείωση του οικιακού συντελεστή τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 0,07 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, η οποία αντιστοιχεί σε περίπου 5 ευρώ τον χρόνο για ένα διαμέρισμα 70 τετραγωνικών. Αυτή είναι η μείωση την οποία εισηγείται και στηρίζουν οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίστοιχη μείωση ψήφισαν και διαφήμιζαν και την προηγούμενη χρονιά.
Όπως είπαμε και την προηγούμενη χρονιά, εμείς λέμε ότι μπορεί να γίνει και αλλιώς και σας προτείναμε να κάνετε στον πρώτο Δήμο της χώρας αυτό που γίνεται στον τρίτο Δήμο της χώρας. Γιατί εμείς αυτά που λέμε σαν αντιπολίτευση τα κάνουμε πράξη εκεί που διοικούμε. Αντιπροτείνουμε λοιπόν μείωση στο ένα ευρώ το τετραγωνικό, για να μπορεί ο κάτοικος να την δει στην τσέπη του, ενώ τώρα δεν πρόκειται να δει τίποτα.
Η εισήγηση αναφέρεται σε μια σειρά ωφελούμενων μειωμένου τέλους (μονογονεϊκές, ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι) αναφέροντας είναι 1.600 ρολόγια. Δηλαδή, στην Αθήνα δηλαδή των 630 χιλιάδων μόνιμων κατοίκων, που πληρώνουν τέλη, μόνο 1.600 ρολόγια δικαιούνται μειωμένα τέλη; Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ένα τέτοιο κοινωνικό μέτρο δεν το επικοινωνεί ο Δήμος στον κόσμο, δεν ενημερώνει αυτούς που έχουν ανάγκη, ώστε αυτές οι κατηγορίες να ωφεληθούν πραγματικά.
Από την άλλη, διατηρεί υψηλό σε όλη την Αθήνα συντελεστή για επαγγελματικές δραστηριότητες στα 5,58 ευρώ ανά τετραγωνικό, που περιλαμβάνει όλες τις επιχειρήσεις, για παράδειγμα όλη αδιακρίτως την εστίαση, είτε είναι στα Θυμαράκια είτε είναι στη Βουκουρεστίου. Εμείς λέμε ότι υπάρχει δυνατότητα αύξησης αυτού του συντελεστή στις μεγάλες επιχειρήσεις, που έχουν μεγάλη κερδοφορία.
Αυτό το τέλος όμως η δημοτική Αρχή, λόγω πολιτικής θέσης, δεν θέλει να το επιβάλλει στα ξενοδοχεία και στις επιχειρήσεις της βραχυχρόνιας μίσθωσης που πληρώνουν ακόμα με οικιακό συντελεστή. Θα μπορούσε και με δικαστικούς όρους αλλά και πιέζοντας την Κυβέρνηση, να βάλει τους ξενοδόχους και τη βραχυχρόνια μίσθωση να πληρώσουν, γιατί τα ξενοδοχεία της Αθήνας έχουν 90% πληρότητα και δεν πληρώνουν τίποτα.
Καταψηφίζουμε την εισήγηση για τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, το μόνο κομμάτι της εισήγησης που ψηφίζουμε θετικά είναι η προσθήκη τρίτου συντελεστή για ακίνητα που χρησιμοποιούνται για συλλόγους και κοινωφελείς οργανώσεις».