Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (22/03/2021) - Χ. Βουρδουμπάς: "Η δίχρονη προσχολική αγωγή αντιμετωπίζεται ως «κόστος» από τον δήμο"
Την στάση της δημοτικής αρχής Αθήνας που αντιμετωπίζει τις ανάγκες των
εργαζομένων και των παιδιών τους με τη λογική του «μικρότερου δυνατού
κόστους», στηλίτευσε ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής
Συσπείρωσης,
μιλώντας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου έγινε συζήτηση για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής.
Σχολιάζοντας την πρόταση του δήμου για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, υπογράμμισε ότι ο τρόπος που υλοποιείται αυτή η ανάγκη οδηγεί στην υποβάθμιση τόσο της δίχρονης προσχολικής αγωγής όσο και της εκπαίδευσης στα δημοτικά σχολεία του δήμου.
Στην ίδια συνεδρίαση, ο Χάρης Βουρδουμπάς, έθεσε προ ημερήσιας διάταξης το θέμα της υποστελέχωσης του ΟΠΑΝΔΑ, τονίζοντας:
«Θέλουμε να βάλουμε ένα θέμα που κατά τη γνώμη μας είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για την κυβερνητική πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια, με σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου και κατ' επέκταση στις υπηρεσίες παρέχονται στους πολίτες και αφορά τη συζήτηση για τον προγραμματισμό προσλήψεων στον ΟΠΑΝΔΑ.
Το θέμα ήρθε με πολύ άσχημο τρόπο, σε μία έκτακτη συνεδρίαση στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, αντί να γίνει μία ουσιαστική συζήτηση. Αντίστοιχες συζητήσεις πρέπει να γίνονται σε όλες τις υπηρεσίες και τα νομικά πρόσωπα του Δήμου. Τα στοιχεία από το εισηγητικό του θέματος αποδεικνύουν ότι ενώ το 2011 υπήρχαν 1170 υπάλληλοι, είτε μόνοι είτε ΙΔΑΧ, τώρα ο ΟΠΑΝΔΑ έχει 870.
Αυτό όμως που φανερώνει λογική και αντίληψή της δημοτικής Αρχής είναι να μην διεκδικεί τίποτα από το κράτος, από την κυβέρνηση και να μην λέει τίποτα για την κατάσταση που διαμορφώνεται. Με αυτή τη λογική, ήρθε ως θέμα η πρόταση σύμφωνα με την οποία ο ΟΠΑΝΔΑ παραδέχεται ότι θα αποχωρήσουν επιπλέον 48 υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων και αυτό που μπαίνει ο στόχος για την επόμενη πενταετία είναι ότι θα υπάρξουν 34 μόλις προσλήψεις. Δηλαδή, με αυτό τον προγραμματισμό που κατατέθηκε, η δημοτική Αρχή παραδέχεται ότι τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα. Παρόλο που ήδη δεν καλύπτονται οι ανάγκες και τα κενά που πραγματικά υπάρχουν, στο εισηγητικό αναγνωρίζονται αυτή τη στιγμή 202 κενές οργανικές θέσεις στον ΟΠΑΝΔΑ.
Προφανώς, θα υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες επιπτώσεις καθώς θα συνεχίσουν να υπάρχουν γήπεδα και αθλητικοί χώροι που θα αντιμετωπίζουν προβλήματα συντήρησης και ο Δήμος δεν θα μπορεί να τα λύσει. Θα υπάρχουν ζητήματα σε σχέση με τη φύλαξη. Δεν θα υπάρχει επαρκές προσωπικό για να κάνει μελέτες, που θα καταλήγουν σε εργολάβους. Θα αναγκάζεται ο Δήμος να προσλαμβάνει εργαζόμενους ομήρους, είτε να δίνει τελικά αυτές τις δουλειές σε ιδιωτικές εταιρείες, για υπηρεσίες τις οποίες θα πληρώνει ο λαός Αθήνας πανάκριβα».