Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (27/07/2020)
Παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020, ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας, έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης τα παρακάτω θέματα:«Στηρίζουμε τη διεκδίκηση των 4μηνιτών συμβασιούχων που προσέλαβε ο Δήμος Αθηναίων για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες που προέκυψαν λόγω του κορωνοϊού για να μην απολυθούν. Είναι άνθρωποι που μπήκαν στα βαθιά και έμαθαν τη δουλειά στην κρίσιμη περίοδο της πανδημίας. Η ιστορία του κορωνοϊού όμως συνεχίζεται και δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί στο μέλλον. Δεν είναι άμεσο θέμα του Δήμου, χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση. Αυτό που ζητούν οι εργαζόμενοι είναι να κάνει ο Δήμος αίτημα προς την κυβέρνηση για να γίνει αυτή η νομοθετική ρύθμιση ώστε να μείνουν στη δουλειά αυτοί οι 400 εργαζόμενοι.
Σχετικά με την δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, υπάρχει η εξέλιξη ότι ο Δήμος Αθηναίων εξαιρέθηκε από την εφαρμογή του προγράμματος για την επόμενη χρονιά. Τα παιδιά που έχουν κάνει αίτηση για το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να ενταχθούν στους παιδικούς σταθμούς του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών. Μπορεί ο Δήμος να τους καλύψει όταν το δίκτυο των παιδικών σταθμών συρρικνώνεται; Τι μέτρα θα πάρει με τα νέα δεδομένα; Χρειάζεται επιπλέον προσωπικό; Σχεδιάζατε να νοικιάσετε 79 αίθουσες για τα νηπιαγωγεία, θα υπάρξει κάποιο πρόγραμμα για την άμεση κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων; Με όλες αυτές τις ανάγκες, επειδή θα συζητηθεί τους επόμενους μήνες το Τεχνικό Πρόγραμμα, αξιοποιώντας και τη χρηματοδότηση του δανείου της ΕΤΕΠ που έχει πάρει ο Δήμος, θα υπάρξει ένα πρόγραμμα για τα σχολεία που έχουν ηλικία πάνω από 60 χρόνια, ώστε να πληρούν τις προδιαγραφές;».
Για το θέμα της προσχολικής αγωγής, η Πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών απάντησε ότι δεν θα καλυφθούν οι αιτήσεις στο σύνολό τους, διότι δεν επαρκούν οι υποδομές της πόλης ώστε να ανταποκριθούν σε αυτά που ζητάει το Υπουργείο. Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αθηναίων απάντησε ότι έγινε διαγωνισμός σε όλη την πόλη για να μισθώσει ο Δήμος 79 αίθουσες. Στο διαγωνισμό ανταποκρίθηκαν ιδιώτες για 20 αίθουσες από τις οποίες οι 19 ήταν ακατάλληλες.
Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε η παράταση της λειτουργίας του «μεγάλου περιπάτου» για άλλους τρείς μήνες. Στην τοποθέτησή του, ο Στέλιος Λάμπρου, τόνισε τα εξής:
«Όποιος διαβάσει το στρατηγικό σχέδιο τουριστικής ανάδειξης του μεγάλου περιπάτου και παρακολουθήσει τις συσκέψεις του Δημάρχου με τους μεγαλοξενοδόχους και τους εμπόρους, θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν δυο δρόμοι ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας. Η διαφορά μεταξύ τους είναι ποιος ωφελείται από τον κάθε δρόμο ανάπτυξης.Βλέπουμε ότι αυτοί που πανηγυρίζουν σήμερα στην Αθήνα είναι το ΕΒΕΑ, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι μεγαλέμποροι που θα έχουν μια αυλή στις επιχειρήσεις τους για να παράγουν περισσότερα κέρδη. Ο λαός που θα είναι; Είτε ως καταναλωτής, είτε περιφερόμενος σε πεζοδρόμους που δεν έχουν καμία συνοχή μεταξύ τους.
Πέρα από τις πολιτικές αντιθέσεις έχουν εκφραστεί και αντιθέσεις επιστημόνων. Υπάρχει η ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων & Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ), η ανακοίνωση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) Αττικής. Επίσης, είναι πρόσφατο το άρθρο 99 του αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου Χατζηδάκη που ήθελε να επιτρέψει και στην περιοχή του Ψυρρή και του Μεταξουργείου ξενοδοχεία άνω των 100 κλινών, κάτι που μετά από αντιδράσεις η κυβέρνηση το πήρε πίσω. Τι ήθελε να κάνει; Να σπάσει κάθε έννοια εμποδίου στην τουριστικοποίηση του κέντρου της Αθήνας, είτε από πολεοδομικές διατάξεις είτε από άλλες διατάξεις που προστατεύουν τη ζωή και την υγεία των κατοίκων. Καταψηφίζουμε την παράταση και καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να μη δώσει καμία παράταση σε ένα έργο από το οποίο δεν έχει να κερδίσει τίποτα ο αθηναϊκός λαός».