Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (4/10/2022) - Για τον οικονομικό απολογισμό του Δ. Αθηναίων 2021
Εκτόξευση φοροεισπράξεων και έργα με προτεραιότητα την τουριστική βιτρίνα της πόλης
Στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος επισήμανε τα εξής:
«Στον Δήμο της Αθήνας υλοποιείται βήμα-βήμα, κομμάτι-κομμάτι, τομέας-τομέας, μια πολιτική που μετατρέπει την Αθήνα σε ένα τουριστικό πάρκο. Μάλιστα, με μία προσπάθεια να διευρυνθούν τα όρια αυτού το τουριστικού πάρκου πέραν του ιστορικού κέντρου, θέλοντας να ανταγωνιστεί το παραλιακό μέτωπο και την επένδυση δισεκατομμυρίων στο Ελληνικό και να διαμορφωθούν δύο ανταγωνιστικοί, αλλά και λειτουργικοί μεταξύ τους πόλοι.
Έχουμε χορτάσει από μεγάλα λόγια για το καθεστώς του AirBnB στην πόλη. Ο Δήμος νομιμοποιεί πλήρως τη λεηλασία που γίνεται στην πόλη από αυτή την πλατφόρμα και δεν παίρνει μέτρα. Από τον οικονομικό απολογισμό βλέπουμε πως εισπράττονται εκατομμύρια από την τσέπη των Αθηναίων και δεν εισπράττεται ούτε ένα ευρώ από τους ξενοδόχους και την επιχειρηματική δραστηριότητα της πλατφόρμας. Πόση πολιτική βούληση χρειάζεται για να φορολογήσει ο Δήμος τα χιλιάδες διαμερίσματα και κατοικίες που είναι στην πλατφόρμα σαν επαγγελματική στέγη; Πόση πολιτική βούληση χρειάζεται για να εισπράξει αυτά που πρέπει να αποδίδουν τα ξενοδοχεία;».
Στη συνέχεια έθεσε προ ημερήσιας διάταξης ορισμένα ακόμα επιμέρους θέματα που μετέφεραν εργαζόμενοι και κάτοικοι της πόλης σε συναντήσεις τους με τους συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης, όπως τα παρακάτω:
- Τα ζητήματα που θέτουν οι κοινωνικοί λειτουργοί στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι" για την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και την αποφυγή του στιγματισμού των ωφελούμενων του προγράμματος.
- Το ιδιοκτησιακό θέμα του κτιρίου του 73ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, με τον Δήμο να αδιαφορεί εδώ και χρόνια για της αυθαιρεσία της Ένωσης Γονέων "H Χριστιανική Αγωγή" (ΓΕΧΑ) που εμφανίζεται ως ιδιοκτήτρια του χώρου.
- Τα κτιριακά προβλήματα που υπάρχουν στο Πρότυπο Γυμνάσιο Αθήνας, στο οποίο έπεσαν σοβάδες.
- Το αίτημα του Συλλόγου Γονέων των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Αθηναίων να βρεθεί λύση στο ζήτημα του ύπνου των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς καθώς σε κάποιους δεν υπάρχει ούτε χώρος ύπνου, ούτε επαρκής αριθμός κλινών.
- Τους τέσσερις χώρους που έχει απαλλοτριώσει ο Δήμος και δεν αξιοποιούνται, παρόλο που έχουν περάσει στην περιουσία του εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια.
- Την επώνυμη καταγγελία υποψήφιας για τις προσλήψεις 55 ατόμων στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι" (με συνέντευξη), η οποία κατέθεσε ένα φάκελο γεμάτο προσόντα και ισχυρίζεται ότι αυτοί που έχουν προσληφθεί δεν έχουν αντίστοιχα προσόντα.
Στην ίδια συνεδρίαση, ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, κατήγγειλε προ ημερήσιας διάταξης την απαράδεκτη πίεση που ασκείται για να μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος στα σχολεία. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:
«Θέσαμε στην προηγούμενη συνεδρίαση το θέμα ότι στην 6η δημοτική κοινότητα υπήρξε απόπειρα από την Σχολική Επιτροπή να γίνει ενημέρωση των γονέων και των καθηγητών για να μειωθεί η κατανάλωση του ρεύματος στα σχολεία. Μάλιστα, είπαμε ότι στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με βάση την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των σχολείων ως τις 5:30μμ, αυτό δεν μπορεί να γίνει.
Φάνηκε ότι αποσύρθηκε, αλλά το θέμα εξακολουθεί να επανέρχεται. Αύριο συνεδριάζει η σχολική επιτροπή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της 7ης δημοτικής κοινότητας γι' αυτό το θέμα. Τι έχουν σκοπό, να κλείσουν στα παιδιά τα μισά φώτα ή τι θέρμανση; Πρόκειται ο Δήμος να διαμαρτυρηθεί για όλη αυτή την κατάσταση όπου η κυβέρνηση μοιράζει ψίχουλα και οι Δήμοι πληρώνουν μέσω των Σχολικών Επιτροπών ειδικό φόρο κατανάλωσης και ΦΠΑ σαν να ήταν επιχειρήσεις; Θέλουμε μία απάντηση επί του θέματος».
Επίσης, συζητήθηκαν και ο Απολογισμός ΕΣΟΔΩΝ - ΕΞΟΔΩΝ του Δήμου Αθηναίων για το έτος 2021, τον οποίο καταψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Αθήνας. Αναλύοντας τα οικονομικά δεδομένα ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος, έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:
«Οι πίνακες που έχει συμπεριλάβει η υπηρεσία είναι πολύ αποκαλυπτικοί για την πολιτική που ακολουθεί η δημοτική Αρχή. Είναι συνέχεια της πολιτικής που έχει εξαγγείλει και δεν είχαμε καμία αυταπάτη ότι θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Μπορούμε να πούμε τα εξής:
- Από τα τακτικά έσοδα, το 57% (δηλαδή 117 εκατ. ευρώ) προέρχεται από την φορολογία των δημοτών δηλαδή από ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα, τέλη-δικαιώματα και παροχές υπηρεσιών, φόρους και εισφορές.
- Στον τακτικό προϋπολογισμό, οι κρατικές επιχορηγήσεις για λειτουργικές δαπάνες δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τη μισθοδοσία του προσωπικού. Όπως εμφανίζονται και στην αναλυτική έκθεση του ορκωτού ελεγκτή, οι αμοιβές τακτικού προσωπικού είναι 111,427 εκατ. ευρώ και η κρατική χρηματοδότηση για λειτουργικές δαπάνες (ΚΑΠ) είναι 83,717 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, ο Δήμος μπαίνει μέσα 28 εκατομμύρια, μόνο από την άρνηση της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει έστω και τις λειτουργικές δαπάνες για τις αμοιβές των τακτικών υπαλλήλων του Δήμου. Και αυτά μπορεί να είναι ευθύνη της κυβέρνησης, όμως φέρει ευθύνη και η δημοτική Αρχή η οποία δεν έχει πει μία κουβέντα για αυτή την κατάσταση.
- Αυτά έχουν επιπτώσεις σε άλλους τομείς της δραστηριότητας του Δήμου και αυτό φαίνεται διότι ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει τα έργα που έχουν εξαγγελθεί. Η χαμηλή χρηματοδότηση δεν είναι μόνο για τα λειτουργικά έξοδα. Αν δούμε τις κρατικές επιχορηγήσεις για τις έκτακτες λειτουργικές δαπάνες, ο προϋπολογισμός ήταν 31,648 εκατ. ευρώ και δόθηκαν τα 18,796 εκατ. ευρώ, δηλαδή άλλα 13 εκατ. ευρώ λιγότερα.
- Και επειδή ακούμε ότι αυξάνονται κατά 25% οι επενδύσεις στο Δήμο, ο προϋπολογισμός για τις επιχορηγήσεις για επενδύσεις ήταν 66,673 εκατ. ευρώ. Αυτά που βεβαιώθηκαν και εισπράχθηκαν είναι 20,408 εκατ. ευρώ, δηλαδή 46 εκατ. ευρώ λιγότερα. Και θα σκεφτεί κάποιος ότι προϋπολογίζουμε με βάση τα έργα που έχουν ένα βάθος χρόνου, όμως ο ρυθμός του 25% είναι ρυθμός τετραετίας, στην πραγματικότητα στην τετραετία γίνονται λιγότερες επενδύσεις για έργα λόγω και του πληθωρισμού. Μπορεί ο πληθωρισμός πριν τρία χρόνια ήταν 1-2%, όμως από το 2021 ο πληθωρισμός είναι τεράστιος, και η αύξηση της ακρίβειας οδηγεί στο να γίνονται λιγότερα έργα με αυτά τα χρήματα. Αυτό δεν αποτυπώνεται στους αριθμούς, είναι όμως μία πραγματικότητα στην Αθήνα.
- Η υλοποίηση αγορών κτιρίων, τεχνικών έργων και προμηθειών παγίων είχαν προϋπολογισμό 20,475 εκατ. ευρώ, εκτελέστηκε όμως μόλις 1,276 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 5%. Για τα έργα είχαν προϋπολογιστεί 93,218 εκατ. ευρώ, εκτελέστηκαν όμως 25,360 , δηλαδή το 27%.
Από τους πίνακες των εσόδων αλλά και από τους πίνακες των εξόδων φαίνεται ότι η μειωμένη χρηματοδότηση έχει ως αντανάκλαση υψηλές τιμές, μειωμένα έργα, ενώ προκύπτει η ανάγκη να ανακουφιστούν τα λαϊκά στρώματα. Μπορούμε να πούμε πάρα πολλά και να αναφερθούμε σε νούμερα, σημασία έχει όμως ότι στην πραγματικότητα ο λαός πληρώνει πανάκριβα για αυτές τις λίγες υπηρεσίες που προσφέρονται. Με αυτό το σκεπτικό καταψηφίζουμε τον απολογισμό εσόδων και εξόδων του 2021».
Τέλος, στην ίδια συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία την δημιουργία 135 νέων οργανικών θέσεων μόνο στη Δημοτική Αστυνομία. Η "Λαϊκή Συσπείρωση" καταψήφισε το θέμα. Αποδεικνύεται περίτρανα για άλλη μια φορά ότι προτεραιότητα της δημοτικής Αρχής δεν είναι η ουσιαστική κάλυψη των αναγκών των κατοίκων και των εργαζομένων αυτής της πόλης, στελεχώνοντας τις τεχνικές και κοινωνικές υπηρεσίες, τις υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού του Δήμου, αλλά κυρίως η ενίσχυση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών του Δήμου.